Svenska kyrkan och äktenskapet

Svenska kyrkans Kyrkostyrelse har än en gång uttalat sig som remissinstans. Äktenskap och partnerskap är likvärdiga samlevnadsformer, anser man och säger därför ja till förslaget att föra samman lagstiftningen för äktenskap och partnerskap till en gemensam lag. Men Kyrkostyrelsen anser att ordet "äktenskap" bara ska användas för relationen mellan en kvinna och en man. Kyrkostyrelsen utgår även ifrån att Svenska kyrkan är beredd att registrera partnerskap om detta kan ske inom ramen för en gudstjänstordning som kyrkan själv bestämmer över.
– Eftersom vi anser dem likvärdiga så är vi öppna för att partnerskap också ska kunna ingås i kyrkan, säger ärkebiskop Anders Wejryd.
Jag - liksom många andra kommentatorer - är delad angående denna nyhet. Å ena sidan jämställer man äktenskap med partnerskap och kallar dem likvärdiga. Båda skall kunna ingås i kyrkan. Å andra sidan reserverar man ordet "äktenskap" för den tvåkönade varianten. Kyrkostyrelsen vill alltså både äta kakan och ha den kvar.
En intressant detalj är också att i o.m. den nya äktenskapslag som är på kommande, kommer det registrerade partnerskapet att slopas och ersättas av äktenskap (vilket ord man än önskar använda). Vilken betydelse har kyrkostyrelsens distinktion i det skedet?
Kommentatorerna är klart delade i två läger: de som (såsom jag) välkomnar själva beslutet men är besvikna på inskränkningen av ordet "äktenskap", och de som välkomnar inskränkningen men i övrigt är kritiska till beslutet. En respektingivande kommentar kom från pingstledaren Sten Gunnar Hedin, som (förstås) hör till den senare gruppen. Han sade, enligt Kyrkans tidning:
Jag kan tänka mig att det kommer att bli svårt för många enskilda präster och församlingar, och det kommer säkert att väcka förvåning och uppmärksamhet i de internationella kontakterna. Men i övrigt vore det lite förmätet av mig att ha några synpunkter.
Ödmjukt och bra! Tack för det!
Remissvaren från olika håll skall vara inlämnade 15.1.08, och sedan fortsätter den statliga processen i sista hand i riksdagen.
Medialänkarna och bloggkommentarerna nedan är bara ett plock, som inte gör anspråk på att vara heltäckande.
Ja till gemensam samlevnadslag (Svenska kyrkans hemsida 12.12.07)
Nej till könsneutralt äktenskap - ja till gemensam samlevnadslag (Kyrkans tidning 12.12.07)
Ledare: Kyrkans remissvar riskerar bli halvmesyr (Kyrkans tidning 12.12.07)
Fler kommentarer till onsdagens beslut (Kyrkans tidning 12.12.07)
Svenska kyrkan utvidgar inte äktenskapsbegreppet (Kyrkpressen 12.12.07)
Svenska kyrkan säger ja till ny samlevnadslag (Dagen 12.12.07)
Kommentar: Ärkebiskopens "fromma förhoppningar" (Dagen 12.12.07)
Kyrkan säger ja till äktenskapslag (Dagens Nyheter 12.12.07)
Kyrkan säger ja till äktenskapslag (Svenska Dagbladet 12.12.07)
Får jag gifta mig nu? (Bimbo Boys blogg 12.12.07)
Kyrkostyrelsen säger ja till gemensam samlevnadslag (Karin Långström Vinges blogg 12.12.07)
Kyrkans beslut är ett icke-beslut (Deep edition 12.12.07)
Om Gud gläntat på dörren... (Min fåtölj 12.12.07)
Kyrkan säger ja och nej till samkönat äktenskap (Min plats bland orden 12.12.07)
Ett äktenskap är ett äktenskap är ett äktenskap är ett... (Rabulist 12.12.07)
Svenska kyrkan bestämmer vilka ord vi får använda (Cyniskt 12.12.07)
Kyrkostyrelsen väljer mesväg om äktenskapet (Marta Axner 13.12.07)
Fegt, kyrkostyrelsen! (Per's små tankar 13.12.07)
What's in a name? (Of course, I could be wrong... 13.12.07)

6 kommentarer:

Anonym sa...

Liten begreppsförvirring:

”Främmande trosbekännare” inklusive ateister f i c k inte gifta sig med vigsel förrän 1908, då skvadern ”civil” eller ”borgerlig vigsel” infördes.

Anonym sa...

Jaha Kalle, ikväll kommer Efterlyst på TV 3, missa inte det programmet nu, så ska vi se hur många svenskar du kan räkna på din hand som begår brott. Om du är vaken då vill säga?.

Kalle af sa...

Sveriges TV syns inte i Borgå.

Däremot såg jag en färsk statistik enligt vilken 5,5% av brotten i Finland begås av utlänningar. 19 av 20 brottslingar är m.a.o. finländare.
"En finne igen", alltså...

Anonym sa...

Synd att du inte ser tv3 och efterlyst, men jag kan ju berätta lite hur det var, så du får reda på lite mer. En gammal tant på 70 år blev rånad och våldtagen av en utlänning, ettgängbråk uppstod som jag talat om länge nu, tanten som blev misshandlad förra gången avled av sina skador, tre personer(utlänningar kom in i en spelhall och misshandlade en svenk när han spelade på en atomat.
Och på Insider som kommer efter Efterlyst hade en afrikan haft flera flickvänner och när dom blev gravida så misshandlade han dom, och hade HIV också. Nu är du lite klokare hoppas jag. Hur kan det komma sig att det bara är utlänningar som begår brott? Det är sällan det är en svensk, och Finland brukar ju för det mesta ta efter Sverige, det kommer nog hit också, det går inte att blunda. Varför kan dom inte sköta sig när dom får komma till ett fredligt land och ha det bra, inga krig att oroa sig för, ändå bär dom sig åt på det här viset. Varenda medmänniska har rätt att vara trygg när hon/han går ut inte sant?

Kalle af sa...

Intressant. Jag säger 5,5 %, du säger alla. Det beror så på vad man väljer att se.

Lite mediakritik kanske vore av nöden?

Anonym sa...

Att Stina väljer att tro att det hon ser på tv-program gjort endast för underhållning och stora tittarsiffror framom statlig statistik säger bara mer om henne och vad hennes hjärna går för än någon sann bild av verkligheten. (Pinsamt för henne, om hon bara kunde fatta det.)