Melin om samkönade välsignelser

Kotimaas chefredaktör Olav S. Melin har tidigare innehaft samma position både vid Kyrkpressen och vid Kyrkans tidning i Sverige. Han skriver i Hufvudstadsbladet idag (4.12.07) en kolumn med rubriken Het fråga välsigna samkönade. Där kommenterar han partnerskapsseminarierna som hölls förra veckan.
Slutsatsen torde vara, att kyrkan ännu inte är mogen att fatta något beslut. På församlingsplanet finns ett tydligt uttalat motstånd, vilket gör att kyrkan skyndar långsamt. Skiljelinjen går inte mellan samhälle och kyrka utan inom kristenheten.
[...] för den lutherska kyrkan finns ingen återvändo. Den stora frågan är vad kyrkomötet beslutar om och när det gör det. En parrelation identisk med äktenskapet mellan man och kvinna lär det inte bli. Av teologiska skäl, liknande katolikernas. Men kan en välsignelse komma i fråga?
[...] Välsignelsen är inte en privat handling, utan den uttrycker kyrkans tro på vad Gud vill.
Teologiska kommittén i Sverige motiverade sitt ja till en kyrklig välsignelse med att det bibliska skapelseperspektivet ger utrymme för förändring därför att skapelsen är en pågående process. I sin relation till Gud, till andra människor och till skapelsen blir människan sig själv. Varken könet, etniciteten eller den sociala rollen kan stå i vägen för relationen. I sina liknelser åskådliggör Jesus hur illa det är om formen får bli förmer än innehållet, sabbaten viktigare än människan och äktenskapet viktigare än relationen. Bibelutläggningen är argument för en större öppenhet också i förhållande till homosexuella.
I debatten om kyrkan och de homosexuella åberopas från motståndarhåll en så kallad klassisk kristendom. Det är en statisk tro som inte är öppen för förnyelse och förändring oavsett tid och rum. En sådan gudsbild formas mera av Traditionens makt och rädsla för det främmande än av en levande tro på en levande Gud som sagt: Se jag gör allting nytt. En omprövning måste vara möjlig i allt som har med människosyn, gudsbild, kyrkosyn och samhälle att göra.
Tack, Olav, för dina synpunkter!

Inga kommentarer: