Uppdateringar

Några uppdateringar angående sådant som jag har skrivit om tidigare här på bloggen.
Den nya biskopen i Lunds stift, Antje Jackelén (bilden), har installerats i sitt ämbete av ärkebiskop Anders Wejryd i Uppsala domkyrka 15.4.07. Detta rapporterade t.ex. Kristianstadsbladet och bloggaren Charlotte Thérèse, som också har trevliga bilder från installationen.
Jag har bloggat om biskopsvalet i Lund 23.8.06 och 17.10.06.
Markku Suokonautio och hans öden i tänderna på olika domkapitel har jag bloggat om 13.12.06, 15.12.06, 7.2.07 och 22.2.07. Enligt Kotimaa (19.4.07) är de dop som Suokonautio har förrättat giltiga, trots att han har använt en annan trinitarisk formel än "Fadern, Sonen och den heliga Anden". Detta har Lappo domkapitel beslutat med hänvisning till att den apostoliska trosbekännelsen konsekvent har använts.
Är det någon annan än jag som tycker att motiveringen verkar lite besynnerlig? Men bra att han blev frikänd, förstås.
En kvinnlig präst avstod 4.3.07 från att kräva sin rätt att medverka i högmässan i Hyvinge kyrka, då en kvinnoprästmotståndare från SLEY skulle predika. Händelsen blev polisanmäld, skrev jag 17.3.07, och länkade då till mina tidigare skriverier i frågan. Helsingin Sanomat (19.4.07) kommer med ytterligare detaljer om polisutredningen:
De som misstänks för diskriminering är kyrkoherden, kaplanen, en förtroendevald och pastorn från SLEY. Utredningen torde bli färdig under vårens lopp, men åklagarens beslut om att eventuellt väcka åtal kommer först under sommaren. Straffet för de brott som det rör sig om är böter eller högst ett halvt års fängelse - inte helt milda straff, alltså.
Enligt Kotimaa (19.4.07) beslöt Helsingfors kyrkliga samfällighet att inte ge ett föreslaget understöd på 30.000 € till ett av SLEY:s missionsprojekt, just med hänvisning till SLEY:s inställning till kvinnliga präster.

Inga kommentarer: