Osaklighet och anonymitet

Under den senaste tiden har antalet anonyma kommentarer här på bloggen ökat. Åtminstone känns det så. Därför är det på sin plats att påminna om den kommentarspolicy som jag följer, och som jag också nämner i profilen här ovan: Du får gärna kommentera (men osakliga eller anonyma kommentarer raderas).
Kommentera alltså gärna, ställ frågor, gör påståenden. Men låt mig alltid veta vem du är, eller åtminstone vad du vill kalla dig. Helt anonyma kommentarer - där kommentatorn inte ens ids hitta på en pseudonym - är inte acceptabla och kommer att raderas. Ibland ger jag kommentatorn en chans att uppge ett namn innan jag raderar, men jag ger ingen garanti för att så sker. Ibland raderar jag direkt.
Osakliga kommentarer tolererar jag inte heller. Begreppet "osaklighet" bedömer jag från fall till fall. Exempel är personliga påhopp (på mig eller på någon annan), grovt språk och olagligheter som hets mot folkgrupp, för att bara nämna några. Om osakligheten är tillräckligt grov kan den leda till att kommentatorn blir portförbjuden. Också detta är en orsak till förbudet mot anonyma kommentarer - om en kommentar "luktar" av någon som har blivit portförbjuden blir den raderad.
Men detta gäller alltså några enstaka problemfall. De flesta kommentatorer skriver sakligt och bra, också då de är av annan åsikt än jag - vilket naturligtvis är fullt tillåtet. Jag vill att alla (inklusive jag själv) skall trivas på min blogg, och därför sätter jag upp dessa gränser. Vad andra gör på sina bloggar är inte min sak. Om någon tycker att jag inte har behandlat den rättvist eller vill vädra sin avsky för det jag skriver, så varsågod bara - det är bara att starta en egen blogg med egna regler!

Inga kommentarer: