Bokningsproblem åt andra hållet

Kotimaa publicerade igår 17.4.07 en nyhet med rubriken Pääseekö Missionsprovinsenin piispa Oulunkylän kirkkoon? (fritt översatt: "Blir Missionsprovinsens biskop insläppt i Åggelby kyrka?").
Åggelby gamla kyrka i Helsingfors är Markus församlings huvudkyrka. Församlingens kaplan Halvar Sandell, känd för sin konservatism, har där ordnat en församlingsafton och inbjudit Missionsprovinsens biskop Arne Olsson och provinssekreterare Bengt Birgersson att medverka. Enligt Kotimaa har Sandell ordnat tillfället i egenskap av ordförande för en förening, Evankelis-luterilaisen yhteyden tuki ry, men har både tf khde Allan Franzéns och församlingsrådets tillstånd till detta.
Nu har den finska lokalförsamlingens (Oulunkylän seurakunta) khde Heikki Järvinen fått nys om vem som skall medverka och sätter sig på bakhasorna.
Me emme järjestä hajottavaa toimintaa helsinkiläisissä kirkoissa. Missionsprovinsen ei tunnusta sitä pappeutta täydellisesti, mitä on Suomen luterilaisessa kirkossa. Se ei tue sitä työtä, mitä me teemme. Se on vähän kuin, että HIFK:n halliin tulisivat Jokerien fanit. […] Oulunkylän vanha kirkko on Helsingin seurakuntayhtymän omistama kirkko, joka on seurakuntien yhteiskäytössä. Kun on kiisteltyjä tilaisuuksia, niistä pitäisi sopia yhteisesti.
(Vi ordnar inte splittrande verksamhet i helsingforsiska kyrkor. Missionsprovinsen godkänner inte fullt ut det prästämbete som vi har i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Den stöder inte det arbete vi gör. Det är som om Jokerit-fans skulle komma till HIFK:s ishall. Åggelby gamla kyrka ägs av Helsingfors kyrkliga samfällighet och är i församlingarnas gemensamma bruk. Om det förekommer kontroversiella tillfällen, borde man gemensamt komma överens om dem.)
Sandell förvånar sig, eftersom han tycker att det är den svenska församlingens interna sak hurdana tillfällen den ordnar i sin huvudkyrka.
Jag förstår Järvinens reaktion. Också jag tycker att det är beklagligt med ett tillfälle av detta slag. Ändå håller jag formellt med Sandell - det är Markus församling som bör få bestämma i denna fråga.
Detta är ett intressant parallellfall till bokningen av regnbågsmässan i Helsingfors domkyrka, där en annan Sandell satte sig på bakhasorna. Järvinen uppger dock uttryckligen och öppet orsaken till varför han gör det.
Uppdatering: Mer i Kyrkpressen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Kalle
Jag slås också av parallellerna, månne studerandena vid TF nu säkert har lärt sig att bland det viktigaste man ska kunna om man tänker börja jobba i en församling är hur man bokar kyrkan på ett juridiskt hållbart sätt...
Men även på ett mera seriös plan - berätta mig du som längre har följt med människor som inte har fått handla i kyrkan enligt sin övertygelse - vad är det för moral som i dagens läge krävs av så olika marginaliserade grupper (den vänstra och den högra marginalen?) :-) som HBT-folket och samarbetsvägrare? Samtidigt! Vad berättar det om oss i den sk huvudfåran?? Vem tror vi att vi är? Kan svaret möjligtvis vara att vi inte vet det, och det är marginalerna som får betala? (märker att jag blev påverkad av dagens intervjuobjekt på pod.fi, Daniel Nylund :-) Hälsningar, Minna