Regnbågsmässan firad!

Så gick då Regnbågsmässan av stapeln. Diakonissanstaltens kyrka var fullsatt med färggranna människor - jag vet inte hur många det ryms i kyrksalen, men jag skulle gissa (inofficiellt) att vi kanske var 130-150 personer på plats. Detta trots den sena timmen och läget lite på sidan om. Fast om vi hade varit precis mitt i centrum sent en fredag kväll, kanske störande element hade uppenbarat sig...
Jag räknade att vi var nio präster på plats (men jag kan ha missat någon) och dessutom ett antal andra församlingsanställda, så om någon vill "påttas" med oss har den världens chans. Därför sätter jag inte ut några namn här. Dessutom träffade jag några bloggare - nämnas kan Johan, som jag träffade redan i fjol, och Leena & Marina, som jag inte har träffat förr. Trevligt att ses!
Dessutom fanns det gott om representanter för media på plats. Det var ju i och för sig bra, men när ett halvdussin fotografer hoppade omkring framme i kyrkan, störde det nog stämningen en del. De försökte vara så diskreta som möjligt, förstås, men de var så många i den lilla kyrkan, att man på inget sett kunde undgå deras aktiviteter.
Som helhet betraktad var mässan en fin upplevelse, med vacker musik, aktivt församlingsdeltagande, god förkunnelse och en andäktig stämning. Tack till alla medverkande! Detta ska vi göra på nytt!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag skulle nog ha deltagit men då Helsingfors är så åsiides. Hade isf fått möjlighet att träffa min gamla skolkamrat Marina.

Anonym sa...

Jag tror att jag hade trivts alldeles speciellt väl i de färgsprakandes skara, men men... säger som Dan-Anders "åsiides". Har ikväll suttit och diskuterat mycket tro och andlighet, men inte på platser man förväntat sig. Vi kom onekligen in på det kyrkligas trånga rum, sorgligt men så är det.

Anonym sa...

Sedan när har de liturgiska färgerna utökats med regnbågen??
Jag blev bedrövad då jag såg bilden i Husis. Min åsikt är att här har arrangörerna visat en smaklöshet på gränsen till det kränkande!

Är man i kyrkan följer man kyrkans färger. Som det nu blev ser jag vad S-O Back kanske avsåg då han tvekade om det rätta i min åsikt då jag kommenterade ett annat inlägg i frågan.

Kalle af sa...

Den vita liturgiska färgen var i bruk på regnbågsmässan - bäde altaret och prästerna var vitklädda.
Dessutom fanns det ett ornament i regnbågens färger och röda och gula blommor på altaret, en svart altartavla med ett krucifix och annat i kyrkorummet som inte var vitt. Men detta räknas väl inte som liturgiska kläder, eller hur? Bilden i Husis visade bara en detalj. Du kan inte dra alltför långtgående slutsatser om helheten av den.

Anonym sa...

Din beskrivning, K a H, visar att det inte var fullt så illa som det såg ut. Jag vidhåller ändå min åsikt att regnbågen inte hörde hemma på altaret. Inte hängs ju heller Finlands flagga över altarkanten på Veterandagen, men den finns med i koret. Den lösningen hoppas jag också kan finna nåd för edra ögon inför kommande regnbågsmässor.

Kalle af sa...

Du har en poäng. Flaggans eventuella placering är säkert värd att överväga i fortsättningen (visserligen var jag personligen inte inblandad i planeringen denna gång, men i alla fall).

En liten korrigering för framtiden: "af" i mitt namn förkortas inte, såsom t.ex. "von" kan förkortas till "v.". Mina initialer är alltså KafH. Bara som information, alltså.