Paul Cameron

Paul Drummond Cameron (f. 1939 Pittsburgh, Pennsylvania, USA)
Psykologen Cameron tog BA 1961, MA 1962 och PhD 1966, varje gång från ett nytt amerikanskt universitet. Han arbetade som biträdande professor vid olika universitet 1966-80 och startade sedan en privat praktik.
Han var år 1982 med om att grunda det som idag heter Family Research Institute och som han nu leder. 1983 blev han utesluten ur American Psychological Association. Andra vetenskapliga organisationer har också tagit avstånd från honom, bl.a. Nebraska Psychological Association (1984) och American Sociological Association (1985).
Jag har inte lyckats hitta ett foto på honom.
Paul Cameron är ett exempel på hur långt folk kan gå när de får en fix idé. Han har ägnat sitt liv åt att producera psykologisk och sociologisk "forskning" av låg kvalitet (pseudovetenskap har det kallats) för att bevisa att homosexualitet är ohälsosamt och osunt och dessutom en fara för den kristna kärnfamiljen. Gång efter annan har han avslöjats, men hans kreverade påståenden citeras ändå av sådana som har liknande åsikter som han som "bevis" för att de har vetenskapligt stöd.
Genom åren har Cameron kommit med påståenden om att homosexualitet är kopplad till pedofili, att homosexuella i sina parförhållanden är mer våldsbenägna än heterosexuella, att homosexualitet kan botas och att homosexuella har en kortare livslängd än heterosexuella, för att bara nämna några. Inga av dessa påståenden har stöd av forskning som skulle ha producerats av någon annan än Cameron eller hans gelikar. Därför, och särskilt med tanke på den pseudovetenskapliga naturen hos deras forskning, kan påståendena inte anses vara tillförlitliga. Exempel på detta finns i källorna nedan, där det också finns vidare länkar för den intresserade.
Källor:
Wikipedia, art. Paul Cameron
University of California (Davis), Psychology Department: Paul Cameron, Paul Cameron Bio and Fact Sheet, The Cameron Group's Survey Studies: A Methodological Critique
Box Turtle Bulletin: Paul Cameron's Footprint, Paul Cameron’s World
Gregory M. Herek: Penguins, Pedophiles, and Paul Cameron (blogginlägg 18.10.06)
Tor Billgren: Paul Camerons oetiska metoder avslöjade (blogginlägg 12.4.07)
Pam Spaulding: Junk scientist Cameron darling of right wing anti-gay organizations (blogginlägg 13.4.07)
Jag bloggade kort om Cameron 25.9.06.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Var och en löper sitt lopp.

Anonym sa...

Bara en kort fråga till Catarina: Din kommentar betyder vad??

Anonym sa...

L&M: Kolla t.ex. det här: http://www.youtube.com/watch?v=J-bH6tYp-nk
Kolla också 1 Kor 9:24-

Kalle af sa...

Catarina, jag förstår vad uttrycket betyder i allmänhet, men vad menar du specifikt i detta sammanhang? Varken Carola eller Paulus talar specifikt om Cameron.

Anonym sa...

Du löper ditt lopp, Carmeron löper sitt, Carola löper sitt lopp, Paulus löpte sitt. Jag löper mitt.

Anonym sa...

Ganska sura kommentarer. Aja baja, kom inte och tafsa på vår omhuldade fetisch - den maniska fixeringen vid homosexualitet - tycks representanter för den kristna högern säga. Det är klart, yttrandefriheten svider i skinnet när det avslöjas att religiösa fundamentalisters oväsen kring homosexualitet egentligen bara består av rökridåer och struntprat. Rundgång för länge sedan.