Ärekränkande fälla

Häromdagen föll jag i en fälla. Det var bloggfundamentalisten Thomas Illman som gillrade den. Se mer här.
Illman frågade med klar blick och oskyldig min vilken fällan är. Jo, han skriver (3.4.2007 09:43:53):
"Vi (sic!) är positivt överraskade av att några andra, inklusive bloggprästen Kalle, antagit homoutmaningen nedan.
Men den eftertänksamme kanske börjar fundera över varför man inte för länge sedan hört om någon liknande bojkottuppmaning från de homoliberala själva, […]
För min del är svaret klart. Liberalteologin och islam är två exempel på själafiendens arbete i vår värld. Båda har som främsta syfte att angripa biblisk kristendom på olika sätt - den ena (liberalteologin) genom baksluga men ohållbara bibeltolningar (sic!) och vetenskapligt ohållbara argument mot Bibelns tillförlitlighet, den andra genom militärt våld och terrorism. Både islam och liberalteologin accepterar Jesus som en god morallärare/profet, men tillbakavisar kraftigt tanken på att Han är Gud. Vilket i sin tur är det centrala sine qua non inom allt som är värt att kallas kristendom.
Att en liberalteolog instinktivt inte vill angripa islam hur goda skäl det än logiskt sett skulle finnas för det är alltså inte konstigare än att den ena flanken av en armé ogärna skjuter på den andra flanken av samma armé - båda styrs ju ytterst av samme befälhavare i Avgrunden (för att låna ett uttryck från den bästa kristna bok som någonsin skrivits, "Från helvetets brevskola" av C.S. Lewis)."
Sammanfattningsvis:
1. Bloggprästen Kalle är liberalteolog.
2. Liberalteologin (och islam) är djävulska verktyg för att bakslugt anfalla äkta kristendom, och har inget viktigare syfte. Därför vill liberalteologi och islam inte kritisera varann.
3. Liberalteologin förnekar Jesu gudomlighet.
Ergo: Bloggprästen Kalle, som förnekar att Jesus är Gud, står i djävulens lejd och har som främsta syfte att motverka kristendomen.
Fällan som det handlar om var alltså att jag gav Illman en krok att hänga upp sin förryckta, förnedrande, förolämpande och förbannade argumentation på.
Det handlar naturligtvis om ärekränkning. Om han ger mig ytterligare material att arbeta med kommer han att få stå för följderna. Och nej, Thomas, då handlar det inte om förföljelse av kristendomen. Ids inte ens försöka.
Jesus Kristus, du min Herre och Gud, du har lärt oss att vi ska be för våra fiender och välsigna dem som förföljer oss. Därför vill jag nu be att du välsignar Thomas Illman. Jag ber att du visar honom att det är du och endast du som är Guds Ord. Jag ber att du skall leda honom på den rätta vägen, så han äntligen kan omvända sig från sin avskyvärda avgudadyrkan. Detta ber jag, herre Jesus, av hela mitt hjärta. Förlåt honom det onda han har gjort mot både dig och mig, nu inför firandet av din offerdöd och uppståndelse. Ja Herre, hjälp! Herre Jesus Kristus, Guds Son, förbarma dig över mig syndare! Amen, amen!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är inte förvånad att kyrkan är i "blåsväder" i Finland idag när det t.o.m. finns präster som offentligt publicerar sin avsky, motvilja, eller vad vi nu skall kalla det, mot medmänniskor. Hur var det med dubbla kärleksbudet, vända andra kinden till osv?? Hur skall man kunna ta förmaningar/uppmaningar till sig från predikstolen om man inte ser orden vara verklighet i prästens personliga liv. Vad jag vet är inte prästyrket med dess värderingar något man kan klä av sig samtidigt med prästkåpan(ursäkta, jag vet inte vad den kallas).
(Dessutom tror jag inte människor (varken troende och icketroende) vill ha en kyrka som ger avkall på Guds ord och moralen.
Jag är en sådan som inte kan låta bli att kommentera saker jag inte tycker om. Du får ursäkta min rättframhet...jag är ju inte själv heller "Guds bästa barn".

Anonym sa...

Att teologiska trick inte är kärleksfulla borde väl Thomas Illman förstå - tråkigt nog kör ångvälten med "rätta läran" bara framåt. Jag ber för Dig, Kalle, och med Dig för Thomas!

Kalle af sa...

Sara, jag tänker inte försvara mig. Du har helt rätt. Jag är en syndare. Jag har inte möjlighet att låtsas vara något som jag inte är, eftersom det är uppenbart att jag är en syndare. När jag predikar har jag inte råd att tala om det som jag har uppnått, utan måste peka på Gud och hans nåd. Det är endast genom Guds nåd och kärlek som jag har möjlighet att vara präst, en präst som är skadad och sprucken, utan möjlighet att reparera sig själv.

Om det kyrkan behöver är präster som är fullkomliga perfekta människor som kan fungera som exempel för andra fullkomliga perfekt människor, måste jag avgå från mitt ämbete. Dessutom skulle jag skriva ut mig ur en sådan kyrka, för den har ingen plats för ofullkomlighet och därför ingen plats för mig heller.

Herre Jesus Kristus, Guds Son, förbarma dig över mig syndare!

Anonym sa...

Det var kristen retorik på högsta nivå =). Min point var nu inte riktigt den som man kan läsa i svaret. Men låt gå, det var ett bra svar hursomhelst!

Anonym sa...

Varför behöver s.k. konservativa kristna så ofta fiendebilder? Varifrån kommer det stora behovet av att ha absolut rätt?

Hur var det nu igen? Var det Jesus som är vägen eller var det den rätta bibeltolkningen som är vägen?

Anonym sa...

Varför inte vända andra kinden till? Det betyder inte att vara flat, utan att låta bli att dras med i dualismen vi-de. Både liberala och konservativa såkallade sanningar är relativa.