Icke rum!

Regnbågsmässan har än en gång blivit vräkt!
Det var från början meningen att en regnbågsmässa skulle firas i Helsingfors domkyrkas kapell 13.4.07 kl 22.30. Tf khde Torsten Sandell satte dock käppar i hjulet på basen av en teknikalitet (om än man kan spekulera i om detta var den verkliga orsaken). Mässan flyttades till Vanda svenska församlings huvudkyrka, Helsinge kyrka S:t Lars, där den p.g.a. avståndet skulle börja kl. 23.00.
Nu har församlingsrådet i Vanda svenska enligt uppgift kullkastat sin khde Monica Heikel-Nybergs beslut att ta emot regnbågsfolket. Också här är det officiellt frågan om någon teknikalitet, men också här torde bakgrundsfaktorer starkt spela in. Denna gång är det ändå inte frågan om homofobi, utan om en tvist och maktkamp mellan kyrkoherden och hennes församlingsråd.
Mässan är därför flyttad till en kyrka som alltid tar emot samhällets utstötta, nämligen Diakonissanstaltens kyrka på Alpgatan i Helsingfors. Uppdatering: Tiden bibehålls. Mässan börjar alltså kl. 23.00.
Det är alltid de svaga som hamnar i kläm.
Nog är det beklagligt. Jag skäms för hur min kyrkas representanter beter sig!
Uppdatering 2: På nätet har jag sett följande mediareaktioner (5.4.06): Kyrkpressen, Internytt, Kotimaa; samt Vantaan Lauri (som inte hann få med den senaste utvecklingen).
Vidare har bl.a. Hufvudstadsbladet och QX.se rapporterat om saken 6.4.06, och den diskuteras dessutom på t.ex. Ranneliike.

4 kommentarer:

Anonym sa...

"Din" kyrkas representanter? Ett freudianskt snedsteg, kanske?

Kalle af sa...

Hur så? Den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland är min kyrka - den kyrka jag hör till och arbetar för.

Tolkar du det som någon sorts äganderätt, eller? Det finns det väl i så fall ingen orsak till. Förklara dig gärna!

Anonym sa...

Tjenare

Naturligtvis ser jag det som äganderätt. Kan man ändra på lagen, måste man ju själv vara den bakomliggande auktoriteten, eller? Jag ser i alla fall inget annat alternativ.

Kalle af sa...

Jag förstår inte vad du menar.