De 99 borttappade fåren

Kyrkan idag tar otroligt väl hand om det enda fåret i fållan. Lammet kammas, schamponeras och pajas, samtidigt som 99 får lämnas helt utanför. Enligt biskop Lennart Koskinen från Visby gör vi i både Sverige och Finland precis tvärtom än vad herden i berättelsen om det borttappade fåret. Han talade på de finlandssvenska kyrkodagarna som pågår i Karis detta veckoslut.
Kyrkan befinner sig vid ett vägskäl. Den ena vägen är den exklusiva kyrkan som finns till för relativt få. På grund av bland annat språket och traditionerna är det många som inte känner sig hemma.
– Men kyrkan är inte en åsiktsgemenskap utan en nådesgemenskap, betonade Koskinen.
Den andra vägen är den inklusiva kyrkan, folkkyrkan som ska finnas till för de många – och då blir den viktiga frågan hur kyrkan möter dem som befinner sig utanför. Koskinen menade att kyrkans utmaning när den väljer väg är att inte tappa bort sin äkta identitet och sitt uppdrag, utan finner ett tilltal som når de många.
– Det finns idag en stor längtan efter andlighet, konstaterade Koskinen.
Se hela KT:s nyhet här. Se också inlägget Inklusiva kyrkor och exklusiva (30.6.06).

4 kommentarer:

MiA sa...

För dina rikssvenska läsare skall du kanske förtydliga att finländska kyrkan inte *egentligen* står bakom "pajande" av sina lamm... ;)

Under morgonens läsande av Sydsvenskan snubblade jag över en fråga som ställts till biskopskandidaterna i Lund: Är Gud och Allah samma gud? Svaren varierade från "Ja, det är ganska självklart" till "För svår fråga". Och de svåra frågorna har man ju lärt sig att med fördel kunna ställa till dig! Något för frågespalten?

Kalle af sa...

Verbet "att paja" eller "att paija" betyder i finlandsvenskan "att smeka". Vad menar du att det betyder i Sverige? Eller förstår man det helt enkelt inte?

Din fråga kan vara något för frågespalten, visst. Men har man faktiskt lärt sig att ställa de svåra frågorna till mig? Tack - tror jag...

MiA sa...

I Sverige betyder det att göra sönder (slanguttryck)... man kan helt enkelt inte paja djur, det låter riktigt våldsamt. (Har jag lärt mig efter att ha bett någon få paja deras hund.)

Att ställa svåra frågor är såklart menat positivt.

Kalle af sa...

Just ja. Det låter verkligt brutalt! :-D

Jag föstod att det var positivt. Mitt konditionella tack kom sig av att det ger ett visst prestationstryck ... :-S