Charmiga kyrkobesökare!

Här i Borgå håller vi gudstjänst i ett eller ett par kapell varje söndag, förutom högmässan i domkyrkan (som f.n. firas i Lilla kyrkan, av förekommen anledning). Vi besöker regelbundet fem kapell runt om i byarna, vilket innebär en gudstjänst i månaden i varje kapell.
Det kapell som kanske är mest avvikande är Mikaelskapellet i Fagersta. Det ligger nämligen bredvid Barnens by, ett boende för förståndshandikappade, som oftast inte alls är barn, så där fysiskt.
Där var jag idag och förrättade gudstjänst. Den predikan jag höll hittar du på Predikantbloggen. Det var ganska lämpligt att hålla Mikaelidagsgudstjänst i Mikaelskapellet tillsammans med kantor Mikael Helenelund, tyckte jag.
Den gudstjänstfirande församlingen där är nog annorlunda - spontanare, direktare, ljudligare... Det var en av de närvarande som hade djupa strupljud varje gång han blev ivrig, så jag funderade ett par gånger om de andra hörde vad jag sade. När vi hade sjungit psalm 153 (Måne och sol), var det en annan som utbrast: "Det där är en bra sång!" Och när jag skakade hand med gudstjänstdeltagarna vid utgången, var det en liten tant som klappade om mig och sa: "Du är nog en bra präst!"
En del av mina kolleger känner sig obekväma i den situationen, vilket må vara dem unt, men jag kommer nog att leva länge på den här gemenskapen.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Du är ju en folkets präst med en sund inställning, som jag sa ren tidigare! Du flyger inte runt där högt uppe utan du finns här bland oss, du är en av oss, trots att du är präst! Du verkar trivas med människor, inte bara när du predikar utan även efteråt. Det är en god sak, tycker jag.

Anonym sa...

Hej på dig, Pellevitsarna är bra, håller oxå med Pelle
svart eller vit vad gör det huvudsaken kan man kan flyga. (och att vingarna bär!)

Anonym sa...

huvudsaken att man kan flyga skall det vara förståss!

Anonym sa...

Hej, hörde dej på radion förra lördagen.Du är nog en av dom prästerna som är i min stil,så att säga!Fortsätt i samma stil.

Kalle af sa...

"Du är en av oss, trots att du är präst!" ... Tack, tror jag... :-)