Det öppna brevets bakgrund

I samband med Gay Pride -festivalen i Riga i juli hölls en regnbågsgudstjänst i den anglikanska kyrkan i staden 22.7.06. När gudstjänstbesökarna lämnade kyrkan, blev de attackerade av homofoba motdemonstranter, som bl.a. kastade avföring på dem. Polisen var på plats i ett iögonenfallande sent skede. Jag länkade till nyheter om saken när det begav sig.
Den lettiska lutherska kyrkans ärkebiskop Janis Vanags, som kommer att besöka Finland i en nära framtid, har fortfarande, tre månader efter våldsamheterna, vägrat att fördöma dem. Därför publicerade Gemenskaps-rörelsen ett öppet brev från den anglikanska kyrkans europeiska stift, dit också församlingen i Lettland hör. I brevet uttrycker ärkediakon Mark Oakley, som är ansvarig för församlingarna i Tyskland och Nordeuropa, sin egen, prosteriets och stiftets oro och bestörtning över situationen.
När Borgå-gemenskapen för ett drygt decennium sedan skapades mellan de lutherska kyrkorna i Balticum och Norden å ena sidan och de anglikanska kyrkorna på de brittiska öarna å den andra, vägrade den lutherska kyrkan i Lettland att ratificera avtalet, bl.a. eftersom det skulle ha öppnat dörren för kvinnliga präster. Den lettiska kyrkan godkände redan kvinnliga präster och några hann bli prästvigda, innan den stockkonservative Vanags blev ärkebiskop och kvinnorna avsattes från prästämbetet.
Detta som bakgrund till det öppna brev som jag publicerade i mitt förra inlägg.

4 kommentarer:

Anonym sa...

"regnbågsgudstjänst"?

Hade dom en gudtjänst om varför Gud satte upp regnbågen?

Kalle af sa...

Förklaringen finns i brevet.

Anonym sa...

Ser inte vad det har med regnbågen att göra.

Kalle af sa...

Citat: "Kuten tiedätte tuolle päivälle oli alun perin suunniteltu Gay Pride –marssi kaupungin läpi. Tästä syystä jumalanpalveluksessa oli läsnä seksuaaliseen vähemmistöön kuuluvia, laaja joukko vierailijoita, Pyhän Vapahtajan seurakuntaneuvoston jäseniä ja ekumeenisia vieraita."

Jag ska återkomma med ett mer detaljerat inlägg om regnbågens olika funktioner.