Nätfråga om Illman

Programmet Radiohuset på Radio Vega har en nätfråga varje dag. Idag gäller frågan Thomas Illman, och lyder: Får en lärare ha obekväma åsikter?
Man kan både rösta och kommentera. Kl 12:36 har 68% röstat "ja".

6 kommentarer:

Anonym sa...

Visst sjutton får man ha obekväma åsikter. Det är ofta utifrån dem som förändringar inträffar. På gott och ont...

Kalle af sa...

Helt sant. Lite måste man kanske välja hur och var man för ut dem, men för åsikterna som sådana kan man inte fördömas. Att åsikterna fördöms är sedan en annan sak, förstås...

Anonym sa...

Det är svälvklart att man får ha obekväma åsikter MEN jag tycker att gränsen går vid om man har diskriminerande och kränkande åsikter om andra människogrupper. Då Illman talar om att homosexualitet och pedofili är lika stora synder och han även kallar sig homofob och islamofob, så går han definitivt över den gränsen. En liten jämförelse. År det oproblematiskt att en som är rasist på fritiden ärlärare bara han/hon inte säger något rasisitiskt på fritiden? NEJ! Om man vill bli lärare bör man skriva under (bildligt) på de ord om tolerans och öppenhet som ingår i skolans läroplan; gör man inte det är man inte lämplig! varför inte jämföra med kyrkan? Vil man bli präst skall man skriva under den trosbekännelse som kyrkan förkunnar; annars är man inte lämplig. Inte kan en präst vara muslim med hänvisning till religionsfriheten. Lika lite kan en lärare vara rasisit eller homofob med hänvisning till åsiktsfriheten.

Anonym sa...

Ett tankeexperiment: Hur skulle det kännas om en svenskhatare skulle dyka upp på Bloggen.fi och i yttrandefrihetens namn kräva plats och respekt för sina åsikter om att vi finlandssvenskar bara är det finländska samhället till last, tvåspråkigheten kostar för mycket och alla andra fördomar som man hört förut. Hoppas att ni vurmar för dessa människor då också. Visst får människor uttrycka sina åsikter, det görs här på bloggen hela tiden, men att kräva respekt för människofientliga åsikter är enbart korkat. Då är det i det personliga omdömet där det brister.

Anonym sa...

Åsiktsfrihet i all ära, men man kunde ju tänka sig att medmäsklighet och hänsyn skulle komma in i sammanhanget också. Man får ju ha vilka åsikter man vill men om man kan antaga att de kan såra andra behöver de kanske inte med all makt basuneras ut.

Anonym sa...

"Om man vill bli lärare bör man skriva under (bildligt) på de ord om tolerans och öppenhet som ingår i skolans läroplan; gör man inte det är man inte lämplig!"

Så du menar att öppenhet inte gäller om man pratar om vad Gud säger.

"varför inte jämföra med kyrkan? Vil man bli präst skall man skriva under den trosbekännelse som kyrkan förkunnar; annars är man inte lämplig."

Nu kommer det igen, du vill inte ha öppenhet. Särskilt inte för präster som tror på Gud och följer vad Han säger. Du vill att präster ska följa människan före Gud.

"Inte kan en präst vara muslim med hänvisning till religionsfriheten."

Jag vet inte hur det är i Finland(om du bor där), men i sverige kan du vara ateist och präst.

"Lika lite kan en lärare vara rasisit eller homofob med hänvisning till åsiktsfriheten."

Nej, men skratta åt Gudstroende kan dom göra. Vad är skillnaden? Jo det ena är politiskt korrekt idag, inte det andra. Det är lika med kommunism.

Du vill inte ha öppenhet och frihet, du vill ha samma åsiktskontroll alá kommunisterna.