Växjö väljer också biskop


Biskopsval förrättas under den närmaste tiden också i två stift i Sverige, nämligen Växjö och Lund. Jag har skrivit om det tidigare.
Nu rapporterar Kyrkans tidning att den första egentliga valomgången i Växjö är avklarad. Två kandidater var överlägsna och går vidare till den andra, avgörande omgången. Sven Thidevall (bilden) fick 238 röster och Jan-Olof Johansson 126, medan trean, Anders Alberius, fick 56.
Johan Dalman kom på sjätte och sista plats med 16 röster (beklagar, broder!).
Vad som har hänt med Bo Brander och Fredrik Modéus har jag inte reda på - de var bland de åtta främsta i provvalet i augusti, men nämns inte alls i Kyrkans tidning nu.
Uppdatering: Ett par andra bloggare har mer info. Granskning Svenska kyrkan frågar sig varför provvalets etta och tvåa nu har bytt plats. "Kyrkoordnaren" Per Westberg skriver: "[Bo Brander] behörighetsförklarades dock inte då han inte skrivit på den obligatoriska försäkran där man förklarar sig fullt ut beredd att i alla uppgifter tjänstgöra tillsammans med andra som vigts till uppdrag i kyrkans vigningstjänst, oavsett deras kön." Hela 40 proteströster tyder på att Branders stödtrupper har varit i farten, menar Westberg.
Kvarstår frågan vart Modéus försvann.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Brander behörighetsförklarades inte för att han vill följa Gud.

Det är skandal för kyrkan.

Calle sa...

Så vitt jag vet har Fredrik Modéus bestämt sig för att han vill vara kvar i Lund som kyrkoherde.