Kotimaa om Nokia och Luther

Kotimaa publicerar 12.10.06 en artikel där man spekulerar i vissa små men starkt profilerade religiösa rörelsers framtid. Speciellt gäller detta Nokia Missio och Luther-stiftelsen.
Nokia Missio, under ledning av den (än så länge) lutherske prästen Markku Koivisto, är en karismatisk rörelse med stark ledarprofil. Det för med sig riskfaktorer för framtiden. Konkurrensen om medlemmarna mellan olika karismatiska rörelser är stor, och tvister och skismer kan bli ödesdigra när man rör sig på så starkt emotionell bas. Dessutom kommer det att bli kris när ledaren byts ut, oberoende av när och hur det sker.
Luther-stiftelsen är, å sin sida, en högborg för kvinnoprästmotståndare, som menar sig förvalta det sant lutherska arvet. Den blev känd för en bredare allmänhet för ett par år sedan, när biskop Eero Huovinen förvägrades nattvarden i en mässa som stiftelsen ordnade. Stiftelsen torde, enligt Kotimaas intervjuoffer, förbli "ett prästerligt teologiskt sällskap eller en nostalgisk ultrakonservativ fästning där man lever sin egna separata verklighet." Det finns en möjlighet att Luther-stiftelsen blir (ytterligare) en marginell luthersk frikyrka, medan möjligheten att den går med i den svenska Missionsprovinsen verkar vara mer avlägsen.

Inga kommentarer: