Biskopsvalens efterspel

Biskopsvalen i både Borgå och Växjö har fått efterspel.

Kyrkans tidning (16.10.06) rapporterar under rubriken Växjös biskopsval överklagat:
Alla biskopskandidater (i Svenska kyrkan) uppmanas av ansvarsnämnden underteckna en deklaration som finns angiven i kyrkoordningen samt besvara två frågor. I deklarationen uttrycker kandidaterna sin villighet att samarbeta med alla kollegor oavsett kön. Frågorna syftar till att sålla bort de biskopskandidater som inte vill prästviga kvinnor eller som vill prästviga män som inte tänker samarbeta med prästvigda kvinnor.
En av kandidaterna i Växjös biskopsval, Bo Brander, vägrade underteckna deklarationen. Dessutom skrev han ett brev till ansvarsnämnden där han förklarade varför han inte svarade på de två frågorna. Ansvarsnämnden förklarade honom som obehörig som biskopskandidat.
Prästen Dag Sandahl hävdar att ansvarsnämnden inte kunde begära att alla kandidaterna skulle besvara de två frågorna som inte finns med i kyrkoordningen. Han anser också att Branders brev borde ha lästs upp vid utfrågningen av kandidaterna. Sandahl har därför överklagat biskopsvalet till Svenska kyrkans valprövningsnämnd.
I Kyrkpressen 42/06 (19.10.06) läser vi på s. 6 att en åländsk lagtingsledamot, Gun-Mari Lindholm, har tagit illa vid sig att kaplanen i Mariehamns församling Ola Byfält offentligt uttryckte sitt stöd för Henrik Perret inför biskopsvalet. "Hon anser att en präst som stöder en person med den ämbetssyn som Perret har (nej till kvinnopräster) inte skall vara välkommen att predika då lagtinget samlas till öppningsgudstjänst." Lindholm vill att lagtinget skall ta avstånd från motstånd mot kvinnliga präster genom att meddela församlingen att en kvinnoprästmotståndare inte bör förrätta öppningsgudstjänsten.
Kontraktsprost Mårten Andersson, kyrkoherde Jan-Erik Karlström och lagtingsdirektör Lars Ingmar Johansson tar alla avstånd från Lindholms idéer om att lagtinget skulle kunna blanda sig i vem kontraktsprosten och församlingen utser att förrätta gudstjänster. Denna gång är det Andersson själv som kommer att göra det. Byfält (som förresten själv samarbetar med kvinnliga präster) var alltså inte ens aktuell i sammanhanget. En storm i ett vattenglas, tydligen.
Det som fortfarande inte har hörts något om är överklagandet av elektorsvalen i Mariehamns och Jomala församlingar, och hur de eventuellt skulle påverka biskopsvalets utgång - särskilt med tanke på hur tajt det blev i den första omgången. Men rättens kvarnar mal ju som känt långsamt.

Inga kommentarer: