Religionsfrihet är ingenting självklart

Religionsfrihet är ingenting att ta för givet. På många håll i världen är det direkt livsfarligt att vara kristen eller att överhuvudtaget ha en religiös tro. Några slumpmässigt valda, nu uppdaterade, exempel från nätet är följande länder:
Afghanistan
(4.8.06)
1.200 sydkoreanska kristna hjälparbetare utvisas från landet "för sin egen säkerhets skull", rapporterar beliefnet och Dagen. De sydkoreanska missionärernas antal ökar starkt världen över, berättar en bakgrundsartikel i Dagen.
Indien
(21.7.06)
I Indien förtrycks minoriteter dagligen, skriver Dagen 20.7.06. Särskilt allvarligt är det för de kastlösa daliterna, som ser ett hopp i kristendomen, vilken ger dem ett värde. Men deras omvändelse stoppas ofta av antikonverteringslagen. Anti-kristna och anti-muslimska lagar stiftas i allt flera indiska delstater.
I delstaten Tamil Nadu har sådana lagar upphävts efter att ha varit i kraft sedan 2002, skriver ENI 2.6.06, medan de 13.6.06 måste rapportera att det motsatta sker i Madhya Pradesh. Där har två kvinnor råkat ut för en gruppvåldtäkt av hinduer som straff för att de konverterade till kristendomen. Myndigheterna förtiger saken.
Iran (21.7.06)
Det är farligt att tillhöra vilken religion som helst i Iran, utom shiitisk islam. Som exempel (och som omväxling från kristendomen) kan nämnas Bahai. Human Rights Watch (som ENI citerar 7.6.06) säger att 54 Bahai-ungdomar arresterades i maj utan att anklagas för något brott. De flesta släpptes efter en tid, men redan arresteringarna som sådana är exempel på hur iranska myndigheter förföljer och förtrycker religiösa minoriteter.
Kina
(4.8.06)
I Kina är endast ett par kyrkor tillåtna att verka, och dessa är helt under tummen på regeringen. Däremot finns det ett blomstrande nätverk av underjordiska kyrkor och hemförsamlingar som vågar predika kristendom, men som i gengäld blir förföljda av myndigheterna.
Det senaste exemplet rapporteras av Washington Post. En halvfärdig (oregistrerad) kyrka revs av myndigheterna, och två protesterande kristna skadades medan tiotals arresterades. En präst är fortfarande försvunnen.
Nordkorea
(21.7.06)
Att Nordkorea har testat missiler är allmänt känt. Att nordkoreanska kristna och andra religiöst troende personer förföljs och avrättas är mindre känt. Deras ”brott” kan vara att de har besökt en (underjordisk) kyrka eller äger en bibel, rapporterar AP, som citeras på beliefnet 13.7.06.
Pyongyang hävdar förstås att regimen respekterar de mänskliga rättigheterna, men de facto är kulten av landets grundare Kim Il Sung den enda tillåtna ”religionen” i Nordkorea.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Sånt gör mig verkligen sorgsen, ett av de värsta exemplen är förföljelsen av Falung Gong i Kina. Det finns dock ljuspunkter, Japan är ett av de tolerantaste samhällena jag känner till - dessvärre är kristendomen intolerant där, och når knappt över 1 procentsstrecket eftersom den inte accepterar buddhism och shintoism som levt i harmoni sedan 1100-talet. Ekumenin har ännu mycket att göra.

Kalle af sa...

Min poäng var förstås att visa att allt inte är så fredligt som det kan verka ur vårt perspektiv. Problem finns på alla fronter, och mycket återstår att göra, som du konstaterar.