Ingen vigselplikt?

"Partnerskapslagen försvinner [i Sverige] och alla som ingått partnerskap de senaste åren blir automatiskt betraktade som gifta. Det här kommer, enligt vad Dagen erfar, enmansutredaren Hans Regner att föreslå om några månader. Däremot kommer utredningen inte att föreslå att kyrkorna blir fråntagen vigselrätten."
"Utredaren vill inte ta ifrån kyrkorna vigselrätten. Men han föreslår inte heller någon vigselplikt. Det vill säga varje enskild präst kan själv välja om han eller hon vill viga ett homosexuellt par. Svenska kyrkan ska jämställas med andra trossamfund, vilket betyder att varje enskild präst måste ansöka hos kammarkollegiet om vigselrätt."
"Arthur Thiry [ordföranden för Riks-Ekho, förbundet för kristna homosexuella] menar att man får leva med det faktum att det för närvarande finns olika synsätt på homosexuell vigsel i skilda kyrkor. Den frågan får man lösa med fortsatta teologiska samtal, enligt honom, inte med tvång från staten."
bloggen.fi har signaturen snurr ett inlägg om samvetsfrihet för svenska präster som inte vill viga homosexuella. Frågan är tänkvärd. Gå dit och tyck till!
Olika bloggare uttrycker sin åsikt - Sus, Lotta, Amyndra, Nasse, Karin LV ...

3 kommentarer:

Anonym sa...

jag tycker att också det har med samvete att göra... att göra något mot sin egen uppfattning. det strider ju mot samvetet, det också, för gällande präst.
Svår fråga men man måste se det från flera vinklar.

Anonym sa...

Borde inte själva grunden i ens människosyn plåga ens samvete mer isf, om man som präst kan viga en människa men inte en annan?

Kalle af sa...

Sus:
Visst är vinklarna många. Att balansera tro, samvete, gällande regler, de arbetsuppgifter som skall utföras och de människor som kommer emot - det är inte alltid enkelt och entydigt.
Ändå kommer det stunder då en präst måste tänka efter varför han eller hon blev präst och vad man förband sig till i det sammanhanget. Lojalitet med arbetsgivaren (Gud och kyrkan) är åtminstone en faktor. Men det finns flera.

Lotta:
Jag förstår hur du menar. Säkert kan man tänka så.
Eftersom jag själv inte har problem med att viga någon som lagen tillåter mig att viga, kan jag inte uttala mig av personlig erfarenhet om detta.