Nyhet: Kvinnan skall inte undervisa

En söndagsskollärare som undervisat i 54 år fick foten för att de upptäckte att hon var kvinna. Se nyheten här.
I valet mellan att skratta och gråta är det väl bättre att skratta i alla fall.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Dårarnas förlovade paradis....

Anonym sa...

Ganska knepigt att det tog så länge att upptäcka något så uppenbart...

Men allvarligt talat, vi kan skratta eller gråta, men ibland är det faktiskt inte så enkelt att veta vilka av Bibelns uppmaningar, förmaningar etc. som är eviga och vilka som kan hänföras till en svunnen tid och annan kultur. Själv har jag kort hår, det kan också anses opassande eftersom håret är givet kvinnan såsom slöja. Jag tror ju att det inte spelar någon roll vilken frisyr jag har, men tänk om det också bara är en "konstruktion"... :/

Kalle af sa...

Det är inte alltid enkelt, det är sant.

Det enda vi kan vara helt säkra på är att om vi läser Bibeln exakt "som det står" så kommer vi att gå fel någonstans. Också det är ju nämligen en "konstruktion"...

Anonym sa...

Och så finns det sådana som t.ex. Mikko Heikka som vill sparka präster som inte är villiga att samarbeta med kvinnliga präster.. någonting som inte ens fanns på den tiden som en del av dessa präster vigdes till tjänst.. Liknande situation? Dock utan ett minsta försök till att rådfråga Bibeln..

Kalle af sa...

Nåå... Den teologiska frågan avgjordes i och med kyrkomötets beslut år 1986, efter att ha diskuterats i fyrtio år, åtminstone. Bibeln har alltså rådfrågats grundligt, och att göra om samma sak varje gång är slöseri med tid och energi.

Det som biskop Heikkas arbetsgrupp har utrett är de praktiska följder som beslutet borde ha idag.

Och den minskande andel av präster som vigdes före 1986 är ett principiellt problem, javisst. Inte vi övriga, dock. För vår del är det helt klart till vilken situation vi vigdes. Den som inte kan acceptera det är farligt blåögd!

Och diskriminering av präster på basen av vem de är ser jag som värre än sanktioner för hur de handlar (inte vad de anser, det är en annan sak!).

Anonym sa...

Hur kan en praktist följd vara att någon tvingas arbeta mot sitt samvete? Vore det så svårt att låta alla arbeta sida vid sida? Jag anser också att konservativa unga teologistuderanden diskrimineras mer än kvinnliga präster eftersom dessa män inte ens får bli prästvigda på ett sätt som de anser rätt.

Nå ja, nu har jag hoppat lite bort från ämnet, men för att säga något om det nämnda bibelstället, förbjuder det ju kvinnor att undervisa män. Om jag förstod artikeln rätt hade hon ändå varit söndagsskolelärare och ibland har jag associerat den tjänsten till barnundervisning.. inte män. Men saknar lite mera information om saken. Skrattar ändå lite..