Nyhet: Limbo avskaffas

Den katolska kyrkan lär att odöpta spädbarn som dör inte kommer till himlen, eftersom de lyder under arvsynden, utan kommer till ett ställe av fullkomlig naturlig lycka, som kallas limbo. Vatikanens Internationella teologiska kommission arbetar dock på ett dokument som skall ändra på denna lära, rapporterar AP genom Beliefnet.
Det ska också bli intressant att se vad de kommer att säga om odöpta vuxnas möjligheter - om den frågan nu kommer upp.
Uppdatering 1: Mer om limbo läser du här. Tack för tipset.
Uppdatering 2: Dagen rapporterar 21.4.07 om kommissionens rapport. På basen av den har påven Benedictus XVI slagit fast att de små barnen kommer till himlen, även om de inte är döpta.
Flyttad hit från 7.10.06.

13 kommentarer:

Anonym sa...

hehe fribiljett för mig!! Nu får jag både äta kakan och ha den kvar!

Anonym sa...

Kostar säkert en massa pengar. Som kunde användas till att rädda levande barn från helvetet här på jorden. Vilket katolska kyrkan bidrar till genom att motverka användningen av preventivmedel i tredje världen.

Anonym sa...

Jag undrar hur de skall ta ställning till alla döpta som hamnar till helvetet (bl.a. Hitler var döpt). . . Det finns nog ett visst maktmissbruk att frälsa barn genom dopet utan deras lov (Både i katolska och Lutherska sammanhang). Speciellt när de inte informeras som vuxna när de eventuellt kan missta det de fick i dopet. . . och ifall de inte kan mista det så föreslår jag att vi hädanefter idkar mission med vattenslag gathörn i faderns och sonens och ... och då har vi avskaffat både helvetet och den fria viljan :-). h. en både fd och nuvarande lutheran.
Vi skall alla bli "Luthrade" i elden ;-)

Anonym sa...

Och enligt lutherska kyrkan; vad händer mer barn som inte döps?

Anonym sa...

Så, antingen har dom haft fel hittills, eller så kommer dom att göra fel i framtiden. Jag förstår mig inte på sånt här faktiskt.

Anonym sa...

Undrar hur det går för mej sen då jag dör... Är inte döpt, men tror på Gud. För mej som inte hör till ngn kyrka verkar det lite konstigt dethär med dop och konfirmation av barn/unga. Kommer man automatiskt till himlen bara för att man som barn varit med om dessa ritualer och hör till kyrkan, oavsett hur man levt sitt liv efter det? Räknas man inte om man inte hör till kyrkan men har levt som kristen? Stora frågor...

Anonym sa...

Min mamma är pingstvän och pappa lutheran. Har aldrig varit något bekymmer det här med dopet hemma hos oss. Alla blev döpta som spädbarn. När våra två första barn blev döpta så såg jag det bara som en tradition och tyckte nästan det var lite jobbigt att ställa till släktkalas... Upplevde också då att det var viktigare för en vuxen att vara döpt, tror jag, mycket för att jag var mer aktiv inom frikyrkan som tonåring bl a. NU tycker jag det är en stor trygghet att veta att ens barn är döpta. Nummer 3:s dop kommer att betyda jättemycket.

När nr 2 föddes var nöddop aktuellt ett tag, för man rusade in och frågade "vad skall pojken heta". Jag sa "Petter Johannes"... och så rusade man tillbaka till rummet han fanns. Frågan var bara en säkerhetsåtgärd. Allt gick bra! Det blev sedan att vanligt dop i a f, eftersom pojken återhämtade sig. Tycker det känns underbart tryggt att veta att man kan få nöddop på sjukhuset! Det har en betydelse. Vet inte varför.

Kalle af sa...

Här är en glädjande livlig diskussion, med en massa goda frågor som det inte går att svara helt kort på. Det får småningom bli ett nytt inlägg om det här med dopet.

Anonym sa...

Jag tycker det är ansvarslöst och ger en ganska grym Gudsbild det att man ger en betydelse för nöddopet men inte kan ge étt svar ifall nöddopet inte kan göras.
Läran om arvssynden, frälsningen, domen, helvetet är ämnen som man undviker jämt och ständigt. man gör det oftast för man vill inte skapa konflikter. Det kristna budskapet om de två alternativen hur vi kan tillbringa evigheten kommer alltid att vara tvär och obekväm.

Kalle af sa...

L8:
Nåmen... är det där nu inte att göra det lite enkelt för sig? En sak får inte göras därför att någonting annat (och viktigare, håller jag med om) också skulle behöva pengar... inte fungerar det på det sättet.

Anonym sa...

Nja Kalle, egentligen är det enkelt. Ett samhälle karakteriseras av hur det tar hand om de svaga. (King?)

Kalle af sa...

Jag håller med dig. Men att ställa det mot att göra också andra nödvändiga saker tycker jag är orealistiskt. Vi skall göra det ena utan att försumma det andra. Vilket inte längre är så enkelspårigt.

Marika sa...

Men vad händer med alla barn som nu befinner sig i Limbo sen när Limbo avskaffas? Hur tusan ska de få till en bra förklaring på det?