Kandidatnominering pågår!

På farsdag, den 12 november 2006, förrättas två val i Borgå svenska domkyrkoförsamling. Vi väljer ett nytt församlingsråd på 12 personer samt 16 nya representanter i gemensamma kyrkofullmäktige (där Borgå finska församling har 25 representanter, alltså summa 41). Dessa kommer att leda församlingslivet under fyraårsperioden 2007-10: gemensamma kyrkofullmäktige leder den kyrkliga samfälligheten, medan församlingsrådet leder den enskilda församlingens verksamhet (se mer här). Samtidigt förrättas naturligtvis motsvarande val i alla församlingar i vår kyrka.
Rösträtt i valet har den som senast 15.8 är antecknad som närvarande medlem i församlingen och som fyller 18 senast på valdagen. Den som ställer upp som kandidat skall vara medlem i valförsamlingen eller någon annan evangelisk-luthersk församling senast 15.8 och konfirmerad medlem i valförsamlingen senast 15.9 och ha fyllt 18 år senast på valdagen, samt ge sitt skriftliga samtycke till att han eller hon uppställs som kandidat. För församlingens och samfällighetens arbetstagare finns begränsningar i rätten att kandidera.
Förenklat alltså: en myndig medlem av domkyrkoförsamlingen kan rösta i valen, medan en konfirmerad person med rösträtt kan ställa upp som kandidat.
Kyrkan har som mål att det i varje församling ska finnas förtroendevalda i olika åldrar och livssituationer. På så sätt representerar de församlingsmedlemmarna så brett som möjligt och kan ställa sina kunskaper och sin livserfarenhet till församlingens förfogande. Ett speciellt önskemål är att antalet unga vuxna bland de förtroendevalda ska öka. Personligen skulle jag därför rekommendera ett besök på Kom alla -rörelsens hemsida.
Kandidater i församlingsvalet ställs upp av valmansföreningar, som består av minst tio röstberättigade medlemmar av församlingen. Valmansföreningarna samlar sina kandidater på egna listor. Om du önskar ställa upp som kandidat lönar det sig att ta reda på vilka grupper som redan finns i församlingen. Man kan höra sig för om valmansföreningarna på pastorsexpeditionen eller fråga någon av de nuvarande förtroendevalda.
Det är också möjligt att samla en ny grupp som grundar en egen valmansförening och lämnar in en egen kandidatlista. En ideallista består av kandidater i olika ålder som representerar olika livsskeden och yrkesgrupper och som förenas av ett gemensamt tema och mål som de arbetar för.

En lista i församlingsrådsvalet får bestå av högst 24 namn (två gånger antalet platser), medan man till valet av gemensamt kyrkofullmäktige får nominera högst 48 kandidater (tre gånger antalet platser) per valmansförening. Nomineringstiden går ut den 15 september 2006 kl. 16.00.

Domkyrkobladet kommer i oktober ut med ett speciellt valnummer, där kandidaterna presenteras.
Mer information ger pastorskansliet, särskilt informationssekreterare Vivan Antman, tfn 019-6611 221. Ett informationspaket finns också på internet på adressen evl.fi/val.

Inga kommentarer: