Yles biskopsenkät

Internytt publicerades idag en enkät om biskopsvalet i Borgå. Av de 472 röstberättigade prästerna och lekmännen hade redaktörerna fått tag på 332, alltså 70%. Jag själv hör till dem som inte har hörts, vilket kan bero på att jag är på semester. Min ståndpunkt är förstås klar (jag stöder Helene Liljeström, om det är någon som har missat det), men den kommer alltså inte fram i denna enkät.
Av de 332 var det hela 114 (34%) som inte ännu visste hur de skulle rösta, och ytterligare 34 (10%) som av någon orsak inte ville avslöja sin kandidat. Det betyder att de röster som fördelade sig på de olika kandidaterna var 184 stycken, alltså endast 39% av de röstberättigade, vilket förstås betyder att man måste ta enkäten med en stor nypa salt.
Ändå är det förstås intressant att se resultatet. De 184 rösterna fördelade sig som följer:
Bo-Göran Åstrand 50 (27% av de avgivna rösterna, 15% av de tillfrågade, 11% av alla röstberättigade)
Henrik Perret 39 (21%, 12%, 8,3%)
Gustav Björkstrand 35 (19%, 10,5%, 7,4%)
Helene Liljeström 31 (17%, 9,3%, 6,6%)
Henric Schmidt 11 (6,0%, 3,3%, 2,3%)
Martin Fagerudd 9 (4,9%, 2,7%, 1,9%)
Anders Laxell 9 (4,9%, 2,7%, 1,9%)
Vilket procenttal man väljer att använda är väl delvis en smaksak. De som utförde enkäten använder den mittersta serien, vilket väl är det vanligaste. Ändå är också de yttre serierna intressanta. Den vänstra serien visar att det är ytterst osannolikt att någon skulle bli vald i den första omgången den 13 september, utan det blir säkert en andra omgång den 4 oktober. Den högra serien, å sin sida, illustrerar hur många de osäkra är, när bara en kandidat når upp över tioprocentsstrecket, och också han med darr på ribban.
Vidare ser man av siffrorna att jag har haft rätt, när jag har talat om fyra huvudkandidater och tre lokala kandidater. Herrar Schmidt, Fagerudd och Laxell är alla utmärkta personer och präster - men de är nog chanslösa när det gäller biskopsvalet. "Tack för vänligt deltagande", alltså.
Så har jag en misstanke om att även om Perret nu nådde upp till andraplatsen, så kommer han inte att få väldigt många fler röster än dessa 39. Han är en kandidat som avviker så pass mycket från de andra, att den som kommer att rösta på honom nog redan vet om det. Kanske de 34 som inte vill uppge vem de tänker rösta på honom är Perret-anhängare som skäms för detta faktum, men t.o.m. då skulle hans andel förbli vid 15% ungefär. Och det räcker inte för att bli vald.
Mellan de tre övriga huvudkandidaterna är det hugget som stucket. Det kan hända att Åstrand går till andra omgången, men om han då får Björkstrand eller Liljeström emot sig (eller rent av Perret?) är svårt att sia om. Och att Åstrand faller ut är också en reell möjlighet.
Allt kan ännu hända. En enkät av detta slag är intressant att fundera kring, men dessa siffror visar att ingenting ännu är avgjort.
Uppdatering: Kyrkans tidning rapporterar om saken 24.7.06. Neutralt, men med det vanliga rikssvenska sakfelet: "finskt biskopsval".
26.7.06 kommer Jan-Erik Andelin med lite besynnerliga synpunkter i ledaren i Bbl, medan VN:s ledarkommentarer är sakligare. ÅU kommenterar arrangemangen kring valet ("Åboland blir utan biskopsdebatt"), men inte enkäten. (Tyvärr går länkarna till VN och ÅU inte till artiklarna i fråga, utan bara till tidningarna.)

1 kommentar:

Kalle af sa...

Jag fick följande kommentar per e-post. Den är inte anonym, eftersom jag vet vem avsändaren är.

"Jag håller med dej i mycket i din analys. Att Åstrands anhängare i detta sammanhang skulle utmärka sig var inte oväntat. Troligen är det till stor del fråga om "unga väljare", som styrs av en förstagångsiver och gärna vill vifta med sin flagga. Men framför allt handlar det väl om en typiskt österbottnisk reaktion på Björkstrand-alternativet: honom skall vi inte ha. Åstrand-väljarna känner kanske inte heller samma motvilja mot styrningen genom enkäter, som vi ofta har i södra Finland. Jag vet, att mången Helene-anhängare - bl.a. jag själv - vägrat svara just av den
orsaken, så där finns minsann inte bara Perret-anhängare i den gruppen.

Att Perret-anhängarna syns i denna enkät är också naturligt. Ett protestval märks från början. Inom alla grupperingar torde man vara medveten om att, trots att Perret med stor sannolikhet går till andra omgång, han inte kan bli vald.

Du har rätt i att Andelins Bbl-ledare var egendomlig. Framför allt har han missat det faktum, att det är första biskopsvalet i stiftets historia som inte avgörs i Österbotten, eller ens av österbottningar. De röstberättigade där är för få. Södra Finland (läs: Nyland) väljer
biskop den här gången."