Paarma igen

Internytt (12.5.07) rapporterade följande:
Kyrkan kan avskeda de präster som vägrar samarbeta med sina kvinnliga kolleger, säger ärkebiskop Jukka Paarma. Men det handlar om en absolut sista utväg.
Enligt Paarma är det domkapitlets och biskopens rätt att ge sparken åt den präst som inte kan arbeta under kyrkans regler. Paarma uttalade sig i tv-programmet Lördagssällskapet i dag [12.5.07].
Ärkebiskopen säger ändå inte om kyrkan faktiskt kommer att gå in för uppsägningar, eftersom det trots allt handlar om en sista utväg.
I Kyrkpressen, åter, skriver Stig Kankkonen (14.5.07) som följer:
Vad det är som gör det svårt, för att inte säga omöjligt, att tillräckligt odiskutabelt få fram kyrkans entydiga ställning i fråga om kvinnliga präster och kvinnoprästmotståndare kan ärkebiskopen inte förstå. [...]
Enligt ärkebiskop Paarma är situationen inom kyrkan inte alls oklar och alla vet vad som gäller. Problemet är att samma klarhet inte genomsyrar den allmänna debatten.
– Det avgörande i denna fråga är inte vad man anser om kvinnliga präster, utan om man fullt ut är beredd att samarbeta enligt de spelregler som gäller, understryker Paarma. [...]
– Jag vill så kraftigt som det bara är möjligt understryka min innerliga önskan att alla som vill skall kunna känna det möjligt att verka och arbeta i kyrkan. I den meningen är Sveriges väg inte vår, säger Paarma.
Riktigt optimistisk vågar ärkebiskop Jukka Paarma inte vara när det gäller möjligheten att hitta gemensamma vägar framåt. I bägge lägren flödar just nu adrenalinet och stridsropen skallar och den allmänna debatten gör inte saken bättre. [...]
– I övrigt hoppas jag att vi äntligen kunde sätta punkt för den här debatten, som inte gagnar någon och allra minst Kristi kyrka, konstaterar ärkebiskop Jukka Paarma.
Detta som uppdatering till ett tidigare inlägg.

Inga kommentarer: