Nyheter om kyrkor och hbt

En liten avbetning av sådana nyheter som har samlat sig på sista tiden. Ordningsföljden är närmast slumpmässig.
Den presbyterianska kyrkan i USA har beslutat att icke-celibata homosexuella inte får bli prästvigda eller antagna till ordinationsutbildning, berättar 365gay (17.5.07).
Lite senare (22.5.07) berättar PinkNews att fyra sydafrikanska kyrkor - den anglikanska, den katolska, den presbyterianska och baptistkyrkan - har meddelat att de inte kommer att välsigna homosexuella äktenskap trots att de nyligen har blivit lagliga i Sydafrikanska republiken. Metodistkyrkan har ännu inte fattat beslut i saken.
En emeritusbiskop från metodistkyrkan i Singapore, Yap Kim Hao, har däremot uttalat sig för större tolerans mot homosexuella, säger Advocate News 11.5.07. Detta kommer i en tid då kommentarer av Singapores starke man Lee Kuan Yew har lett till en debatt om en eventuell avkriminalisering av homosexualiteten.
Bloggaren Pam Spaulding berättar 6.2.07, med hänvisning till 365gay dagen innan, att flera baptistförsamlingar i North Carolina, USA, har lämnat sitt samfund efter att detta tog en hård anti-gay linje.
I the Guardian (15.1.07) skrev Giles Fraser en artikel där han hävdade att ateister (ofrivilligt) stöder fundamentalisternas sak. Detta sker genom att kristendomskritikerna utmålar den fundamentalistiska varianten av kristendomen som den enda rätta, så att alla kristna som är mer nyanserade och socialt progressiva blir behandlade som bleka kopior eller rent av förfalskningar. Detta hjälper naturligtvis fundamentalisterna. De hotas nämligen inte av aggressiva ateister, som tvärtom ger dem en enande känsla av förföljelse, utan av självkritisk och bibelkunnig kristen tro som kan utmana dålig teologi på dess egna villkor. Genom att vägra erkänna att kristendomen är mångfacetterad, spelar "media-ateisterna" fundamentalisterna i händerna, menar Fraser.
Fader Kieran Creagh, en irländsk katolsk präst som har engagerat sig djupt i sydafrikanska AIDS-sjukas situation, blev rånad och skjuten med två skott i överkroppen i sitt hem i Pretoria, berättar Advocate News 1.3.07. Creagh var då på sjukhus i allvarligt men stabilt tillstånd.

Inga kommentarer: