Johanniternas kyrkobokningar

Johanniter Ridderskapet i Finland har sin riddardag (årsmöte, ungefär) i medlet av maj. I år var det den 10.5. Tidigare har riddardagen gått av stapeln på Riddarhuset, men sedan jag blev ordenskaplan (klicka på bilden för förstoring) för tre år sedan införde jag att inledningsandakten med investitur av nya riddare skulle ske i Helsingfors domkyrka ett stenkast därifrån.
I tre års tid har jag därför bokat domkyrkan för denna andakt och alltid gjort det via Helsingfors (finska) domkyrkoförsamling, som handhar bokningsböckerna. Detta därför att det har varit mest praktiskt så, och därför också varit den praxis som mig veterligt har följts i Helsingfors - även om annat på sista tiden har insinuerats.
Därefter har jag varit i kontakt med Norra svenska församlingen för att se om deras kyrkomusiker kunde ställa upp. 2005 gick det bra, men 2006 var kantorerna förhindrade, så jag städslade en annan. Inför riddardagen 2007 hade jag också bokat domkyrkan, men inhiberade senare bokningen då jag insåg att eurovisionsståhejet på Senatstorget kunde vara allvarligt störande. I år firade vi alltså riddardagen i sin helhet på Riddarhuset.

Inför riddardagen 2005 hade jag (informellt) diskuterat med den dåvarande kyrkoherden Göran Särs, och informerat honom om vilka vi är och vad vi gör. Han såg inga problem med vår närvaro i domkyrkan, så sedan dess har jag inte varit i kontakt med Norra svenska. Kanske jag borde ha varit det. Torsten Sandells linje i frågan om bokningar av kyrkor är tydligen en annan än hans föregångares. Men vi får väl återkomma nästa år.

Inga kommentarer: