Presbyterianer i USA godkänner hbt-pastorer

Den presbyterianska kyrkan i USA (PCUSA) har öppnat sitt prästämbete också för personer som lever i samkönade förhållanden. Kyrkomötet beslöt om saken 8.5.11.
I och med beslutet slopas kravet på att den som vigs till prästämbetet antingen skall leva i ett äktenskap mellan en man och en kvinna eller avstå från sexuella förhållanden.
PCUSA är den fjärde protestantiska kyrkan i USA som öppnar prästämbetet för öppet homosexuella personer. De tidigare är den lutherska kyrkan ELCA, den episkopala (anglikanska) kyrkan och United Church of Christ (UCC). Den största protestantiska kyrkan, United Methodist Church, kämpar fortfarande med denna fråga.
Det finns två grenar av den presbyterianska kyrkan i USA. PCUSA, som nu fattat beslutet om att tillåta homosexuella präster, har omkring två miljoner medlemmar. Den andra är en mindre och mer konservativ gren där förutom homosexuella även kvinnor är exkluderade från möjligheten att bli präster.

Att PCUSA redan i vintras frikände en pastor som anmäldes för de kyrkliga auktoriteterna för att ha vigt ett samkönat par, är naturligtvis inte överraskande. Däremot nog glädjande.

Inga kommentarer: