Egypten: Naashaat Rateeb m.fl.

Härom veckan hörde och läste vi i nyheterna om våldsamma sammandrabbningar mellan kristna och salafister (en muslimsk extremistgrupp) i Imbaba i Giza i Egypten. Sammanstötningarna resulterade i 12 döda (kristna och muslimer), 200 skadade och många arresterade, och dessutom blev två kyrkor och ett stort antal kristna hem förstörda genom plundring och mordbrand.
En av de kyrkor som blev föremål för attackerna var den koptisk-ortodoxa Jungfru Maria-kyrkan. Enligt vittnen började våldsamheterna efter att 500 salafister hade samlats utanför den närbelägna koptisk-ortodoxa kyrkan S:t Mina, där de hävdade att en kvinna som konverterat från kristendom till islam hölls fången. Kvinnan, som var gift med en ortodox präst, framträdde senare på tv och försvarade sin kristna tro, men fanatikerna svarade med att de sökte en annan kvinna i en liknande situation. Skottlossning och sten- och granatkastning rapporterades.
Som svar på oroligheterna försäkrade myndigheterna på nytt sin beslutsamhet att tackla det sekteristiska våldet. Enligt egyptiska armékällor kommer de anhållna att ställas inför militärdomstol i ett försök att stävja vidare oroligheter. Enligt senare rapporter har militären höjt säkerheten vid kyrkorna i Kairo.
Nu har landets högsta åklagarmyndigheter inlett en rättsprocess mot 23 salafister som påstås ha deltagit i våldsamheterna i Imbaba. Regeringen har också meddelat att man överväger att låta öppna ett antal kyrkobyggnader som tidigare stängts under president Hosni Mubaraks tid. Beslut om öppnande finns redan för 16 av dessa, och tre av dem har de facto redan öppnats. Stängningen av kyrkorna motiverades ursprungligen bl.a. med risken för sekteristiska angrepp.
Tyvärr stördes öppnandet av en av kyrkorna av sekteristiska sammandrabbningar 19.5.11. När en grupp kristna närmade sig Jungfrukyrkan i Ain Shams i Kairo, försökte en folkhop bestående av muslimer, bland dem salafister, blockera vägen för dem. De två grupperna kastade sten på varandra, men polisen ingrep och återställde snabbt ordningen. Också några arresteringar gjordes. De kristna kunde sedan ta sig till kyrkan bakvägen. Inga skador rapporterades.

Biskop Antonios Aziz Mina av Giza har efter de ovannämnda attackerna kritiserat säkerhetsstyrkorna och varnat för anarki. Enligt biskopen var den egyptiska polisen och armén rädda och reagerade för långsamt på våldsamheterna i Imbaba. Han krävde att de ansvariga ställs inför rätta. ”Polisen bör ge klara signaler till dem som gjort detta: ’Så här kan ni inte göra.’ Om polisen och armén inte skrider till åtgärder, kommer kaoset att utvecklas till fullständig anarki.”
Med anledning av rapporter om att polisen behövde flera timmar för att återställa lugnet, konstaterade biskop Aziz: ”Armén kommer inte att vidta några åtgärder mot dem som gör sådant här. Den vill vara neutral. Polisen kommer till platsen, men mycket långsamt. De är inte tillräckligt starka.” Den koptisk-katolska biskopen berättade hur en av hans troende, den 60-åriga farfadern Naashaat Rateeb, dödades i våldsamheterna. Biskopen lovordade Rateebs tro och mod.

(Martyrkyrkans vänner 26.5.11)


2 kommentarer:

Johan Brandt t. Grevnäs sa...

Jag är orolig för de kristna samfunden i Egypten samt för hbt-samfundet i detta samma land.

Kalle af sa...

Dito!