"Kyrkan tvungen att försvara sig mot KD"

Svenska folkpartiets ordförande Stefan Wallin skrev ett pressmeddelande i april, då han ännu var kulturminister (och därmed också kyrkominister). I sin text kritiserade han Kristdemokraternas ordförande Päivi Räsänen. Hon har upprepade gånger under det senaste halvåret kommit med uttalanden som ansluter sig till debatten om homosexualitet, och där det inte är klart om hon uttalar sig som politiker eller som församlingsmedlem. Det gjorde hon i den beramade TV-debatten i oktober i fjol, det gjorde hon i samband med kampanjen "Älä alistu" i vintras, och samma gör hon nu och då också annars.
Varje gång Räsänen uttalar sig, menar Wallin, "blir effekten alltid en massutskrivning från kyrkan. Kyrkans ledning har upprepade gånger tvingats meddela, att Räsänens åsikter inte är kyrkans.
Trots detta börjar Räsänens profil i debatten stå kyrkan dyrt - bokstavligen och bildligt. Ett sjunkande medlemsantal drabbar kyrkans möjligheter att bedriva bl.a diakoni- samt barn- och ungdomsarbete. Det är en gigantisk paradox att vår kristna kyrka idag måste försvara sig mot Kristdemokraterna."

Det kan man verkligen säga.
När KD grundades i tiden, bar det namnet "Kristliga förbundet". Detta var naturligtvis arrogans av största mått. Det antydde påstod att det var de som hörde till detta förbund som var kristliga - och m.a.o. att de som inte hörde dit inte var det.
Jag vill ge en eloge åt KDs förre ordförande Bjarne Kallis, som genomdrev att partiet skulle få en mer politisk och mindre religiös profil, och lyckades trumfa igenom namnändringen till "Kristdemokraterna". Det är ju ett klart politiskt namn, inte ett religiöst, även om också det naturligtvis har religiösa övertoner. Han fick hårt motstånd från konservativa frikyrkokretsar, men fick igenom sin reform i alla fall.
Nu blandar Räsänen ihop prästgård och gärdsgård igen. Det finns kristna som har åsikter i stil med dem Räsänen står för (åtminstone Räsänen själv har väl sådana åsikter), men det finns många kristna som inte håller med om den politik som KD för. Jag är själv ett exempel på sådana, och ett annat är väl KD:s förra riksdagsledamot Tarja Tallberg, som nyligen hoppade av och gick med i SDP. Att då inte hålla isär KD:s åsikter och kristna åsikter, utan som Räsänen utgå från att de är ett och det samma, är nog att göra skada åt alla kristna som vill påverka samhället politiskt - samt, som Wallin mycket riktigt påpekar, också åt de kristna kyrkorna.

Att kristna är politiker och politiker kristna välkomnar jag. Men blanda inte ihop den politiska verksamheten med religionsutövningen!

Stefan Wallin: Varför tvingas kyrkan försvara sig mot KD? (SFP 5.4.11)
Stefan Wallin: Miksi kirkko joutuu puolustautumaan KD:tä vastaan? (RKP 5.4.11)
"Räsänen dyr för kyrkan" (YLE 5.4.11)
Stefan Wallin: ”Räsänen sekoittaa uskonnon ja politiikan” (Kotimaa 5.4.11)


3 kommentarer:

Jan-Erik Andelin sa...

Flera bekanta har också observerat ett avhopp från KD i riktning mot Sannf, i synnerhet på frikyrkligt håll. Jag dom själv har fått min första fostran i internationalism genom att som barn sitta och se på diabilder från missionärernas Afrika tycker att det känns väldigt besynnerligt.

Edward Krogius sa...

KD är ett politiskt parti som alla andra. En del tycks just nu rösta med fötterna både i riksdagsval och när det gäller medlemskap i kyrkan, tydligen sitter de liberala lösare liksom opportunisterna och populisterna i våra partier.

Jag vill påstå att KD inte är något större hot för kyrkan än dess präster, kyrkofullmäktige egna medlemmar eller "kristi kropp"
utstationerad i övriga partier.

Det tycks alltid finnas kandidater, som efter utebliven valframgång byter parti.

Nu skulle det gälla att i kyrkan be att Gud är oss nådig och inte ger folket vad de förtjänar utan en regering som är funktionsduglig, kan ta ansvar och samarbeta på ett sätt som gör livet bättre för oss.

Men media och kyrka har sina roller och uppgifter i samhället. Skulle förstås vara roligare att diskutera politik med en profilbild på Kalle med en mera civil klädsel som avviker från den du hade på mammas begravning.

Snart kommer facebook att kunna avläsa och kategorisera oss på axeln - vänster höger - liberal konservativ och kanske erbjuda mig en bild på dig i sfp mundering istället. Vore skrämmande dock.

För att kunna förstå varandra måste vi stöta och blöta oss.

Edward Krogius sa...

@Erkki Har inte hört om avhoppet till sannfinländarna, låter bra att bli av med en sån person. En del avhopp till sdp (Tallqvist, Hoikkala) tycks vara populära bland opportunistiska hoppare just nu, tidigare har det hoppat en del dalande stjärnor till tex saml (Kokko) och sfp (Kankkonen). Men vi har också fått kandidater bla från vf, sfp och saml.