Frågespalten LIII: Påskens datum

Inför påsk fick jag frågan hur man räknar ut datum för påsken. I år var den ju väldigt sen.

En del högtider har ju ett bestämt datum. Juldagen är t.ex. alltid den 25 december.
Andra högtider varierar lite. Morsdag är den andra söndagen i maj, som infaller mellan den 8 och 14 maj. Om 1 maj är en söndag är morsdag den 8, medan om 1 maj är en måndag är morsdag den 14 - räkna själv!

Påsken varierar mycket. Formeln för när den infaller är nämligen följande: Påskdagen är första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen.
Vårdagjämningen är ju den 21 mars. Om detta är en lördag med fullmåne, är påskdagen den 22 mars. Om den 21 mars däremot är dagen efter fullmånen, förskjuts påsken med en månad. Om sedan fullmånen (som då är 19 april) infaller på en måndag, är påskdagen den 25 april.
Påskdagens datum varierar alltså mellan den 22 mars och den 25 april. År 2011 inföll påskdagen den 24 april, och var därmed bara en dag innan det allra senaste möjliga datumet.

Påskens datum påverkar också det övriga kyrkoåret. Fastan börjar 40 dagar innan påsk, och den föregås av tre söndagar före fastetiden. Fram till dem har vi söndagar efter trettondagen, och med en så sen påsk som i år hann vi med hela sex sådana. Å andra sidan infaller pingsten femtio dagar efter påsk (i år så sent som 12 juni) och följs av söndagar efter pingst. I år hinner vi med bara 21 sådana innan Uppbrottets söndag och Domsöndagen avslutar kyrkoåret.


Inga kommentarer: