Förslag till formulär för förbön för registrerat partnerskap

I februari gav biskopsmötet sina "pastorala anvisningar" om hur förbön för samkönade par skall ordnas. Jag bloggade om saken här.
Så återstod då att implementera detta i praktiken. I Borgå svenska domkyrkoförsamling beslöt vi att göra upp ett grundförslag till formulär, som sedan kan modifieras i samarbete med de närmast berörda. Jag fick uppdraget att utarbeta grundförslaget, och det blev som följer:

1 Psalm och/eller annan inledande musik

2 Inledning
I Guds, Faderns och Sonens och den heliga Andens, namn. Kära kristna!
Kärleken är en Guds gåva, som bygger upp samhället, är människor till hjälp och glädje, och ger inbördes stöd och fördjupad samhörighet i mörka och ljusa dagar. Att leva i partnerskap är att leva i förtroende och kärlek, att ha ansvar för varandra (för hem och barn) och att troget stå vid varandras sida.

3 Psaltarpsalm

4 Bibelläsning
Något från vigselformuläret (t.ex. Höga v. 8:6–7; 1 Kor. 13; Fil. 4:4–7; Kol. 3:12–14; Joh. 15:9–12), Rut 1:16b-17; 1Sam 18:1-3, 20:13b-17, 41b-42 eller någon av kyrkoårets texter.

6 Tal

7 Psalm

8 Böneavsnitt (ev. med handpåläggning)
Kärlekens källa, heliga gudom, evige Gud,
himmelens och jordens skapare,
du som, när du skapade allt,
skapade människan till att leva i kärlek.
Du gav oss nåd att vara förvaltare över allt skapat
efter din kärleks beslut.
O Gud, som har sett till NN och NN
och varit med dem fram till denna stund,
se i nåd till dessa som står/knäböjer inför dig
och ber om din kyrkas förbön.
Hjälp dem att leva i kärlek och frid,
i ömsesidig trohet,
gemenskap och aktning för varandra.
Inneslut dem i din nåd och kraft
(och låt barnen få leva i trygghet).
Fader vår…

9 Välsignelse

10 Psalm och/eller annan avslutande musik

Jag har utgått från ett allmänt formulär för andakter som finns i vår handbok och bibehållit dess numrering. Därför saknas femman, som i det formuläret var "Svar".
Inledningen (2) och bönen (8) är stulna från ett förslag som Svenska kyrkan kom med för några år sedan och som jag då kommenterade på bloggen. Valet av bibeltexter (4) är också påverkat av nämnda förslag.

Vi väntar ju inte någon uppsjö av par som vill ha förbön, men vi tyckte att det är bra att ha tänkt efter före. En aspekt är dessutom det att detta inte klassificeras som en förrättning, vilket gör att vem som helst (inte bara präster) får leda denna tillställning - samt dessutom att den inte är begränsad till kyrkans medlemmar.
Vi får väl se hur detta framskrider.


1 kommentar:

Outi Lepola sa...

Mycket bra resultat inom beklagliga ramar!