Ekonomi-lehti homoista työyhteisössä

Ekonomien ammattilehti, jolla on niinkin mielikuvituksellinen nimi kuin Ekonomi, tulee meille kotiin. Uusimmassa numerossa (4/11) oli artikkeli homoista työyhteisössä otsikolla "Pitäisikö tulla ulos kaapista vai ei?" Kahdella sivulla ei tietenkään pysty tunkeutumaan asian syvimpään ytimeen ja keskustelemaan kaikista eri vivahteista, mutta minusta artikkeli oli rajoitustensa sisällä laadukas ja antoi hyviä näkökulmia.
Otteita:

Kun Pirkko kertoo käyneensä elokuvissa miehensä kanssa, hän puhuu illanvietosta eikä niinkään heteroseksuaalisuudestaan. Kun Marko kertoo käyneensä elokuvissa miehensä kanssa, hän puhuu nimenomaan homoseksuaalisuudestaan ainakin osalle kuulijoista, halusi tai ei.
Moni jättää kertomatta yksityiselämästään.
-Osalle se on helppoa, mutta osaa ahdistaa, jos pitää jatkuvasti miettiä, mitä voi sanoa. Salailuun kuluu energiaa, sanoo sosiologi Jukka Lehtonen Helsingin yliopistosta. [...]
Myötämielinen heterokollega voi jakaa taakkaa tarjoamalla tilanteita luottamukselliselle keskustelulle ja antaa vinkkejä asenteistaan. Lehtonen pitää myös suoraa kysymystä aivan sopivana. [...] on tärkeää että salaisuuden tuntevat henkilöt tietävät, miten julkisesti asiasta saa puhua. Ei ole siis luottoheteron asia edistää avointa kulttuuria puhumalla Markon miesystävästä, jos här itse vaikenee. [...]
Jukka Lehtoselta ei heru myötätuntoa katuville [transu- ja homovitsien heittelijöille].
-On hyvä miettiä aina, kannattaako heittää vitsejä, jos ei ole varma, loukkaavatko ne jotain, Lehtonen sanoo. [Johonkin seksuaaliseen vähemmistöön kuuluvia] on vähintään joka toisella työpaikalla ja kaikissa ammattiryhmissä. Näiden lisäksi työpaikoilla on homojen äitejä, isiä ja ystäviä.
Vaikka avoimuus edistäisi hyviä tapoja ja suvaitsevaisuutta, Lehtonen ei painosta ketään homoa tai lesboa avoimuuden esitaistelijaksi.
-Tulee helposti sellainen asetelma, että homot, lesbot. biseksuaalit ja transihmiset olisivat vastuussa työelämän muuttamisesta paremmaksi. Vastuu on kuitenkin ensisijaisesti työnantajalla ja toissijaisesti kaikilla työntekijöillä. [...]
-Uskon, että ihmiset kaipaavat eniten ihan tavallista kohtelua.
Marianna Salinin kirjoittaman artikkelin yhteydessä oli myös tietoruutu jossa kysyttiin "Uskaltaako sinun työpaikallasi avautua?" Ruutu sisälsi viisi kysymystä pohdittavaksi:
  • Puuttuuko esimies epäasialliseen käyttäytymiseen?
  • Mihin sävyyn teillä puhutaan erilaisista vähemmistöistä?
  • Miten suhtaudutte homofobisen kollegan juttuihin?
  • Millaisista asioista puhutte tauoilla tai illanvietoissa?
  • Onko työyhteisössänne tehty tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmat? Tiedätkö, mitä ne sisältävät?
Lähtökohtana ajattelulle tämä artikkeli antaa hyvän evästyksen. Kiitos siitä!

3 kommentarer:

Johan Brandt t. Grevnäs sa...

Kan man ännu diskutera detta - att jag under kaffepausen inte skulle kunna berätta om min pojkvän eller registrerad partner?

Kalle af sa...

Det beror väl mycket på arbetsplatsens stämning och arbetskamraternas inställning. Det är bra om det funkar, men det gör det knappast överallt...

Johan Brandt t. Grevnäs sa...

Jo, Kalle. Har dock märkt, att i många fall ett otyvunget sätt för till otvungen inställning ellet otvunget emottagande.