Lehtikirjoitus ongelmanuorista

Useimmat nuoret joita tapaan – ja heitä on monta – ovat tosi hienoja ihmisiä: empaattisia, kiinnostuneita, mukavia. Tietenkin löytyy yksittäisiä poikkeuksia, joilla olosuhteista johtuen on ongelmia elämässään. Nämä poikkeusnuoret käyttäytyvät tavalla jota ei voi hyväksyä: väkivaltaa, vandalismia, rikollisuutta ym.
Sellainen käyttäytymismalli ei varmaankaan koskaan ole tietoinen valinta, vaan lähinnä jotain johon jostain syystä liu’utaan. Mikäli yhteiskuntana haluamme siivota tätä käyttäytymistä, olisi tärkeintä tehdä jotain taka-alalla oleville syille.
Rikoksista on luonnollisesti rangaistava, koska jokaisella on vastuu omista teoistaan. Jos ennaltaehkäisevät toimenpiteet puuttuvat, on kuitenkin toisarvoista miten monta rikosta selvitetään, koska uusia tapahtuu koko ajan. Sitä paitsi on kalliimpaa myös rahallisesti (paitsi henkisesti) siivota jälkeenpäin kuin ehkäistä vaurioita ennen kuin ne syntyvät.
Yhteiskuntamme tarvitsee siis parempia resursseja sosiaalihuoltoon, (etenkin lasten ja nuorten) psyykkiseen huoltoon sekä päiväkoteihin ja kouluihin. Tätä voidaan pitää pitkäaikaisena investointina. Mikäli maamme on menossa uuteen taloudelliseen lamaan (kuten jotkut väittävät) on sitäkin tärkeämpää rakentaa systeemejä nyt. Viimeksi niitä revittiin jonkinlaisena paniikkireaktiona, mikä on tullut meille kalliiksi.
Lapsissa ja nuorissa on tulevaisuutemme. Sitä päätöksentekijöiden ei koskaan pidä unohtaa. Minä en tule sitä unohtamaan, jos minut valitaan kaupunginvaltuustoon.
Karl af Hällström
RKP, Porvoo
Julkaistu Uusimaa-lehdessä 11.10.08

Inga kommentarer: