Ingen luthersk "homobiskop" - ännu

Det nordtyska lutherska stiftet i Schleswig-Holstein, strax söder om den danska gränsen, valde i juli en ny biskop för att ersätta biskop Hans Christian Knuth, som går i pension i september. Valet vanns av en man vid namn Gerhard Ulrich. Gratulerar!
Så långt är det inte så speciellt ännu. Det som var speciellt i detta val var att Ulrichs motkandidat var den öppet homosexuelle Horst Gorski. Jag har flera gånger noterat att den anglikanska kyrkogemenskapens första homosexuella biskop, Gene Robinson i New Hampshire, valdes år 2003. Nu fanns det en möjlighet att välja den första lutherska homosexuella biskopen.
Och det var kanske inte helt långsökt att göra det just i norra Tyskland. Många inom den nordelbiska kyrkan (som är en del av kyrkofederationen Evangelische Kirche Deutschlands, EKD) ställde sig mycket positivt till Horst Gorskis kandidatur, inte minst Hamburgs prominenta biskop Maria Jepsen, som är känd för sitt engagemang i homofrågor. 1992 blev hon världens första kvinnliga evangelisk-lutherska biskop. Konservativa kretsar hade då hävdat att kyrkan skulle sjunka ner i totalt kaos om en kvinna valdes till biskop. Kampanjen mot Maria Jepsen gav motsatt resultat och hjälpte henne i slutändan till segern.
Även Horst Gorski råkade ut för hets. Den gav honom uppenbarligen stark medvind men räckte inte för att vinna själva valet. Han förlorade med de klara (om än inte överväldigande) siffrorna 77-56. Detta skall dock knappast tolkas som ett allmänt ställningstagande mot hans sexuella läggning, för inom den nordelbiska kyrkan (om än inte inom alla delar av EKD) finns det inget hinder för homosexuella att bli präster eller, i förlängningen, biskopar. Det gäller bara att hitta rätt kandidat; Gorski var det tydligen inte.
German Lutherans could elect first gay bishop (PinkNews 4.7.08)
Gerhard Ulrich wird neuer Bischof im Sprengel Schleswig und Holstein (Nordelbische Ev.-Luth. Kirche 12.7.08)
Ulrichs Wahl zum Bischof keine Ablehnung von Gorskis Homosexualität (Nordelbische Ev.-Luth. Kirche 13.7.08)
Nederlag för öppet homosexuell biskopskandidat (QX.se 13.7.08)

Inga kommentarer: