Invald (om niorna räknas...)

Inför kommunalvalet hade niondeklassisterna i Borgå en övning i samhällskunskap, genom att ett skuggval ordnades för dem. Se nyheten på stadens hemsida: Niondeklassister i Borgå röstade i skuggval. Av 685 niondeklassister röstade 619, och 610 röster godkändes. En viss redovisning finns i ovannämnda nyhet. Det som dock saknas är hur fullmäktige skulle se ut på basen av denna omröstning.
Stadsfullmäktige i Borgå har 51 platser. Partivis fördelade de sig som följer: Svenska folkpartiet 16 platser (144 röster), samlingspartiet 15 (137), socialdemokraterna 7 (90), centern 6 (99), Gröna förbundet 6 (88) och sannfinländarna 1 plats (22 röster). Valförbundet "Avoin Porvoo 2009" (12 röster) samt partierna Vänsterförbundet (8), Kristdemokraterna (7) och Kommunistiska arbetarpartiet (3) hade blivit utanför fullmäktige med detta resultat.
Det finns en del intressant i detta. Centern fick flera röster än sossarna, men fick ändå ett mandat mindre. Detta hänger ihop med att sdp hade en längre lista och därmed bredare bas - räkna själv så får ni se!
Marie Allen (sfp) fick det högsta jämförelsetalet (naturligtvis 144), trots att hennes röstetal på 22 bara var femte högst.
Av nuvarande och tidigare riksdagsmän var det bara Mikaela Nylander (sfp) som fick röster, och hon också bara en enda. Hon, som var röstmagnet i förra valet, skulle nu ha fallit ur fullmäktige. Pirkko Ruohonen-Lerner (för tillfället sannf. - hon byter parti till varje val, verkar det) och Kai Bärlund (sdp) blev utan röster.
Unga kandidater och lärare (som Allen) klarade sig i gemen väl, vilket kanske inte är överraskande.
Och jag själv då? Jag fick 7 röster, och kom in i fullmäktige som den femte sfp:aren. De båda andra kyrkligt anställda fick dock fler röster än jag, Lars Schmidt 17 och Mats Fontell 14 röster. Det kan förklaras med att domprost em. Schmidt har varit i Borgå så länge att han har döpt niornas föräldrar, och Fontell har varit ungdomsarbetsledare i Borgå sedan nämnda föräldrar gick i skriftskolan. De är alltså kända sedan länge - jag är bara på mitt sjunde år i Borgå. Men förklaringar är förklaringar; faktum kvarstår.
Förresten hade också Borgå gymnasium ett skuggval. Till skillnad från niornas skuggval var det dock frivilligt, vilket syns i att endast 44 elever röstade. Resultatet var dock glädjande: jag kom på andra plats med åtta röster (18%!), strax efter gymnasiets egen lärare Bodil Lund (sfp) som fick nio.
Det är dock viktigt att minnas att detta bara var en övning. Det var röstningsteknik och liknande faktorer som var viktiga, inte resultatet som sådant. Det riktiga, viktiga resultatet får vi vid niotiden på söndag kväll.

2 kommentarer:

Axel Nydén sa...

Ja just det, det är ju Finalnds kommunalval idag. De pratade om det på P1 igår. Såvitt jag förstår ställer du upp, så jag önskar dig lycka till!

Kalle af sa...

Tack ska du ha! I kväll klarnar resultatet. Spännande...