Insändare om familjevåld

Våld inom familjen är ett svårt problem att tackla. Detta beror bl.a. på att mörkertalet är stort eftersom våldet är omgivet av så starka skamkänslor från offrets sida. Vidare går familjevåldet ofta s.a.s. i arv, så problemet kan i värsta fall leva vidare i generation efter generation. Dessutom finns det faktorer i samhället som är ägnade att motverka problemets lösning; jag vill bara nämna arbetslösheten och den lättillgängliga alkoholen som exempel.
Vad kan då vi som samhälle göra? Det finns ingen enkel lösning, och mycket görs redan. Å ena sidan bör vi hjälpa offren för våldet och s.a.s. städa upp efteråt. Sjukvård, skyddshem och barntillsyn kan nämnas här. Å andra sidan bör alla klutar läggas till för att förhindra att problemen går så långt att våld bryter ut. Här kommer hälsovård, familjerådgivning och attitydfostran in i bilden. Viktigt vore att ge de potentiella våldsverkarna bättre verktyg för problemlösning.
Också vi kommunalvalskandidater har vårt ansvar. Särskilt de av oss som blir invalda i fullmäktige och olika nämnder bör se till att tillräckliga resurser finns för de olika initiativ som försöker rå på detta snåriga problem. Stadsstyrelsen i Borgå har tillsatt en arbetsgrupp, vilket ju är en början, men mer behövs. Specifikt upplever jag att det skulle finnas ett behov av flera tjänster för familjerådgivare. Här har staden möjlighet till ett fruktbart samarbete med församlingarna.
Karl af Hällström
sfp, Borgå
Publicerad i Borgåbladet 14.10.08

Inga kommentarer: