Insändare om skolhusens skick

För att elevernas inlärning skall gå på bästa sätt, måste skolmiljön vara lugn och trygg. Detta tror jag alla kan hålla med om. Många olika åtgärder finns redan för att garantera detta, och de är alla värda beslutsfattarnas och föräldrarnas fulla stöd. En del av denna ekvation är också skolbyggnadens skick.
För en tid sedan ingick en artikel om Gammelbacka skolas skolhus i denna tidning. Där framkom två viktiga saker: för det första är skolhuset delvis i dåligt skick, och för det andra är eleverna stolta över sin skola.
Båda dessa punkter kan säkert generaliseras att omfatta också andra skolor i Borgå (och i andra kommuner, för den delen). Eleverna är stolta och glada över det sammanhang som de är placerade i, men har av naturliga skäl så lite livserfarenhet att de inte reagerar på sådant som inte är bra i deras omgivning. Detta betyder att det är vi vuxna som måste reagera när något går snett. Det är vi som måste garantera den lugna, trygga - och sunda! - skolmiljön för samhällets framtidshopp. Det är vi som måste kräva för deras del.
På pedagogiska medel och elevernas psykiska välbefinnande bör större resurser satsas. Detsamma gäller också den fysiska miljön. Osunda och slitna byggnader bör repareras redan innan de blir direkt hälsovådliga - också därför att det helt enkelt är billigare så.
I skolan finns vår framtid. Det får beslutsfattarna aldrig glömma. Jag kommer inte att glömma det om jag blir invald i stadsfullmäktige.
Karl af Hällström
sfp/Borgå
Insändaren publicerades i Borgåbladet 30.9.08

Inga kommentarer: