Nyhet: Kyrkodelning?

Kyrkpressen 20/06 (18.5.06) rapporterar på sidan 6 från kyrkomötet att både biskoparna och andra är oroade för att kyrkan skall splittras över kvinnoprästfrågan. Det vore förstås i sig tråkigt. Biskop Eero Huovinen (Helsingfors) säger:
“Vi står i en återvändsgränd. Frågan är om vi inte redan har kommit så långt att vi borde se vilka möjligheter det finns att skiljas som vänner.
Kim Fröman, hovrättsråd och lekmannaombud från Borgå stift, talar för möjligheten till förlikning.
“En modell man enligt Kim Fröman nu borde kunna arbeta med går ut på att biskoparnas definitiva nej till särvigning luckras upp mot att de som får särvigning förbinder sig att som präster handla i enlighet med kyrkans ordning. För det fall att de senare anser detta vara omöjligt har de godkänt att bli “satta på hyllan”.”
En nyhet i anknytning till detta är att The Telegraph (19.5.06) berättar om ett förslag som ärkebiskopen av Canterbury, Rowan Williams, har kastat fram. Det går ut på att den anglikanska kyrkan skulle gå vidare längs två spår. Den liberala falangen (i t.ex. USA) skulle ha rätt att göra de reformer som den vill i sina kyrkor, när det gäller exempelvis de homosexuellas ställning. Den konservativa falangen (Afrika och Asien) skulle däremot få bilda en inflytelserik inre cirkel, som tränger liberalerna ut mot kanten.
Ingendera falangen är fascinerad av förslaget som skall komma upp vid den anglikanska biskopskonferensen i Lambeth 2008. Liberalerna tycker att de blir utfrusna, medan de konservativa menar att man försöker köpa deras tystnad.
En mer nyanserad rapport om detta finns på The Living Church Foundations hemsida.

Inga kommentarer: