Nyhet: Rysk-ortodoxa kyrkor återförenas?

Le Figaro (16.5.06) berättar att två rysk-ortodoxa kyrkor, den Moskva-trogna och den i exil i USA, kommer att återförenas, om allt går väl.
Efter den ryska revolutionen 1917 blev den ortodoxa kyrkan grymt förföljd av de bolsjevikiska myndigheterna. Det ledde till att metropolit Sergej tvingades ställa kyrkan under KGB:s direkta styre 1927, vilket förde med sig att den exilryska kyrkan avbröt alla kontakter med Moskva. När den västeuropeiska exilkyrkans metropolit 1931 ordnade bön för de som förföljdes av bolsjevikerna, blev han åthutad av Moskvakyrkan och ställde därför exilkyrkan under patriarkatet i Konstantinopel. Denna situation har fortsatt i 75 år nu.
Efter Berlinmurens fall började förhållandet mellan de två kyrkorna tina, och nu har förhandlingar om återförening kört igång på initiativ av president Putin själv.
Situationen är dock långt ifrån slutgiltigt klar. USA-kyrkan kritiserar Moskvakyrkan för alltför nära förbindelser med statsmakten, och kräver att den skall be om ursäkt för sitt beteende under kommunisttiden och dessutom lämna Kyrkornas världsråd. Moskvakyrkan är inte så villig till detta, och har sina egna anmärkningar att komma med.
Det skall bli intressant att se vad som sker. Hur månne detta påverkar den ortodoxa kyrkan i Finland och Rysslands övriga kristna kyrkor?

2 kommentarer:

Anonym sa...

En liten detalj:

Den exilkyrka som Moskvapatriarkatet nu förhandlar med är inte det ryska västeuropeiska ärkestift som sedan 1930-talet lyder under Konstantinopel utan den i USA baserade Russian Orthodox Church Outside Russia (ROCOR).

ROCOR har varit en isolerad kyrka som bröt förbindelserna med alla de stora ortodoxa patriarkaten eftersom dessa fortsatte att ha förbindelser med Moskvapatriarkatet också under Sovjettiden. Denna isolering kommer förhoppningsvis nu att brytas.

Det västeuropeiska ryska ärkestiftet (med biskop i Paris)fortsätter som tidigare under Konstantinopel. Kyrkorna i Konstantinopel och Moskva har alltid varit i kommunion med varandra, även om man naturligtvis är två självständiga jurisdiktioner.

Kalle af sa...

Tack för rättelsen. Le Figaro skrev nog så, men jag läste tydligen slarvigt. Beklagar!

Jag har korrigerat i brödtexten.