Insändare om fariseismen

Följande insändare ingick i Hufvudstadsbladet 5.5.06 och (i förkortad form) i Kyrkpressen 19/06. Den baserar sig långt på inlägget L'Église Phariséique Luthérienne de la Finlande (24.4.06) nedan.

* * * * * * * * *

Fariseerna kring Jesu tid var fromma män som ärligt ville följa Gud. Enligt deras sätt att se på saken skulle detta ske genom att till punkt och pricka följa de bud som Gud hade gett i Bibeln. Det kunde dock vara svårt att veta exakt vad som avsågs i vissa bud och hur de skulle tillämpas i en förändrad tid. Därför utarbetade fariseerna föreskrifter för tillämpningen av buden i den nya situation som rådde, allt för att kunna följa Guds vilja efter bästa förmåga.

I dagens språkbruk är ”farisé” synonymt med ”hycklare”. En hycklare är dock någon som medvetet säger ett och gör ett annat, vilket inte beskriver fariseerna. De var verkligen ärliga. Det var bara det att deras sätt att följa Bibelns ord ledde till att de glömde dess poäng, nämligen den som Jesus sammanfattar i det dubbla kärleksbudet – älska Gud mer än allt annat och din nästa som dig själv.

Också dagens fariseer är säkert ärliga i sitt uppsåt. De är inga medvetna hycklare. Ändå kommer de med de mest hårresande utsagor ibland, också i Kyrkpressen.

Fariseerna inom den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland protesterar nu mot de hårdare tag gentemot motståndare av kvinnliga präster som biskop Mikko Heikkas arbetsgrupp föreslår. På hemsidan "Rakentavia ratkaisuja" för fariseerna fram sitt budskap och samlar underskrifter för att påverka biskopsmötet i nämnda fråga. Som kontrast kan vi nämna att "Kom alla-rörelsen", som presenterar sig på en annan hemsida, däremot vill aktivera de troende i höstens församlingsval (inte i första hand samla namn, vilket påstås i en fariseisk blogg på Internet). Denna rörelse talar för den del av kyrkans medlemmar som har blivit stämplade och utrökta av den fariseiska rörelsen, nämligen frånskilda, sambor, homosexuella, alla som inte är perfekta i fariseernas ögon. Och har man en gång blivit stämplad eller undanknuffad, skriver man knappast på något alls.

Vad säger då ”Rakentavia ratkaisuja”:s programförklaring? Inom den evangelisk-lutherska kyrkan går åsikterna isär angående kvinnliga präster, och man hävdar att det inte är en jämlikhetsfråga, utan en bibeltolkningsfråga. Faktum är ändå att bibelfrågorna avgjordes redan år 1986, varför det i dagens läge är en jämlikhetsfråga. Jämställdhetslagen ger kyrkorna frihet att avgöra dessa frågor internt, eftersom det är religionsfrihetsfråga, säger man. Bra så. Men det är en religionsfrihetsfråga för kyrkorna, inte för individen! Individerna har frihet att välja vilken kyrka de vill tillhöra, men som medlem i kyrkan bör man följa dess regler – eller skriva ut sig.

Tanken på särskilda prästvigningar annanstans än i domkyrkan (såsom ”Rakentavia ratkaisuja” föreslår) är absurd. Att behandla alla lika är det enda sättet att bevara stiftets och kyrkans enhet. Krafterna bakom ”Rakentavia ratkaisuja” vill bevara den evangelisk-lutherska kyrkans enhet. Det som de i praktiken kommer att uppnå är det motsatta: en formell enighet, kanhända, men en allt svårare inre oenighet, som inte leder till en tudelning av kyrkan utan åstadkommer dess explosion!

Det beslut som fattades år 1986 bör därför respekteras. Det är en jämlikhetsfråga. De kvinnor som har blivit och kommer att bli prästvigda bör ha möjlighet att verka – utan efteråt författade regelsystem som för tankarna till fariseismen. I den världen lever vi inte längre, men nog i enlighet med den förgrundsgestalt som kritiserade det fariseiska systemet.

Karl af Hällström
Heidi Jäntti
kaplaner i östra Nyland

Inga kommentarer: