Sandell i farten igen

I fjol satte sig kaplan Halvar Sandell (Markus församling, Helsingfors) i knipa genom att försöka hindra mig från att delta i nattvarden vid min gudsons konfirmation. Jag berättade om händelseförloppet, slutresultatet och medias reaktioner på bloggen i höstas.
Nu har han (enligt Hufvudstadsbladet 19.6.08 och Dagen 22.6.08) gjort det svårt för sig igen. Sandell är (naturligtvis?) abortmotståndare; enligt Hbl anser han att
abort är uteslutet i alla andra fall än då både mor och barn kan dö i födseln.
OK, det får han anse; abort är knappast någonsin någon god lösning, även om den i vissa fall kan vara den minst dåliga. Det som är problemet i föreliggande fall är inte Sandells åsikt, utan det sätt på vilket han förde fram den på ett skriftskolläger nyligen.
Han hade tydligen tagit upp abort på en lektion. Hbl skriver:
Ungdomarna ifrågasatte Sandells hårda syn på abort och ställde bland annat kritiska frågor om våldtagna barn som blir gravida.
Dagen därpå bad han de 18 ungdomarna samlas kring en bärbar dator, där han spelade upp videon som visar ett autentiskt abortingrepp. Filmen var så blodig, obehaglig och chockerande att ungdomarna inte ville se den utan många gick bort till andra delar av rummet. Särskilt flickorna reagerade oerhört kraftigt på filmen och mådde bland annat fysiskt illa.
Barnens föräldrar blev upprörda när de fick höra om incidenten och anmälde Sandell till både församlingsrådet i Markus församling och till domkapitlet i Borgå stift. Bland föräldrarna finns Stefan Johansson, som är kyrkominister Stefan Wallins statssekreterare. Wallin tar inte ställning i frågan (ännu).
Biskop Gustav Björkstrand ser allvarligt på incidenten och lovar att undersöka saken. Han säger, enligt Hbl:
Det finns generella principer i samhället som också kyrkan följer. En är åldersgränser på film. Det är tydligt att filmen inte har varit lämplig för ungdomarna. Att visa den avviker också klart från de generella riktlinjerna för skriftskolunderisning.
Abort är en svår fråga för kyrkan. Men det är ändå inte okej för en enskild präst att prångla ut en ensidig fanatisk syn på vare sig den eller någon annan fråga.
Nej, det är viktigt att undervisningen är balanserad och redogör för både för- och nackdelar och för samhällets syn.
Det är oklart i detta skede om biskopen personligen sköter ärendet eller om han för det till domkapitlet, som har sitt nästa sammanträde den 14 augusti. Men vi lär få reda på saken i sinom tid.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Detta är hemskt , har haft en son på konfirmandläger just nu . Skulle han ha kommit hem och berättat att något sådant skulle ha hänt vet jag inte vad jag skulle ha gjort . Vad tänker en sådan människa som visar sådant för 15 - åringar ? Dessutom en präst ? Fy fan säger jag bara det ! Ursäkta att jag svär men jag mår illa bara av att tänka på det .

Kalle af sa...

Jag förstår dig...

Ludvig Hoffman sa...

Om det gått till just som du beskrivit kan det vara beklagligt, men jag tror mig ana vilken film det handlar om. Är det den som heter "Abortion Exposed" så anser jag att den kan vara nyttig att se. Verkligheten är tyvärr blodig och frånstötande...

Kalle af sa...

Verkligheten är frånstötande, ja. Därför är skriftskolans uppgift att stöda ungdomarna genom att ge dem tro, hopp och kärlek. På så sätt kan de möta den blodiga verkligheten när det blir aktuellt.
Filmen lär visa kirurgisk abort, inte medicinsk, som är den som nästan uteslutande används hos oss. Om filmen det oaktat är "nyttig att se", är den det för vuxna. Att för 14-15-åriga barn visa en film av detta slag kommer väldigt nära (psykisk) barnmisshandel.
Reaktionen på Sandells handling har inte med abort att göra, vilket han verkar inbilla sig, utan just med denna misshandel.

Kalle af sa...

Jag har, i enlighet med min policy, refuserat en anonym kommentar till detta inlägg.