Semester ... nästan

Idag på Apostladagen förrättade jag två konfirmationer i Mariagården här i Borgå. Det är troligen de sista konfirmationer som jag förrättar där, eftersom domkyrkan är i bruk igen nästa år. Mariagården har varit ett fungerande alternativ, men lite trångt har det varit emellanåt. Om man tar till alla klutar får man in 260 personer där, medan domkyrkan nu efter renoveringen kommer att rymma 1000 personer (tidigare 750).
Jag höll en predikan över dagens texter. Jag brukar säga att jag följer en regel i predikoförberedelserna: "Varje tal skall innehålla fem vitsar. Utom jordfästningstal; där räcker det med tre." I praktiken följer jag inte denna princip slaviskt; jag kommer med skämtsamheter om det passar in (vilket det sällan gör vid jordfästningar), men siktar inte på något speciellt antal.
Idag var det dock ett par av mina medarbetare som satt och räknade vitsarna i min predikan och kom fram till att de var sju! Jag vet inte riktigt hur de räknade, för när jag granskade mitt manuskript hittade jag bara tre. Kanske jag var ofrivilligt rolig några gånger...
Jag har en vecka arbete kvar innan semestern börjar. Men nu, efter att skriftskolläger och konfirmationer lyckligt är överståndna, känns det nästan som om semestern redan skulle ha börjat! Och det är inte lika illa som i fjol, tack och lov!

1 kommentar:

Anonym sa...

Vad g u l l i g t med lite humor - även med lite ofrivillig sådan...