Homopräster anglikanskt vigda

Två manliga präster har "vigts" i en anglikansk kyrka i London 31.5.08. Ceremonin har rört upp starka känslor inom Church of England.
Prästerna Peter Cowell och David Lord hade registrerat sitt partnerskap innan den traditionella vigselakten förrättades i S:t Bartholomew the Great, en av Englands äldsta och mest kända kyrkor, där också en av vigslarna i den kända filmen "Fyra bröllop och en begravning" lär ha filmats. Lord avsade sig senare prästämbetet.
Trots att själva vigselakten inte är giltig i lagens ögon säger flera talesmän för kyrkan att den gick längre än någon välsignelseakt av homosexuella par som tidigare gjorts. "Vigselprästen" Martin Dudley försvarar beslutet med att det inte var ett bröllop, utan en välsignelse av två vänner.
- Jag tror att äktenskap är ett förbund mellan en man och en kvinna men jag ser inget fel i att välsigna ett par som vill ge ett livslångt löfte, säger han.
Och röken står ur de konservativas öron. Ugandas ärkebiskop Henry Orombi kallade t.ex. akten hädisk.
- Kyrkans ledning försökte förneka att det här skulle ske, men nu är sanningen ute. Vår respekt för den engelska kyrkan kommer att urholkas om vi inte ser en återgång till traditionella värden, säger han till the Sunday Telegraph som "avslöjade" nyheten.
Ärkebiskoparna av Canterbury och av York, Rowan Williams och John Sentamu, och biskopen av London, Richard Chartres, har fördömt denna förrättning, medan The Lesbian and Gay Christian Movement (LGCM) inte helt överraskande stöder den.
Antalet gudstjänstdeltagare i Martin Dudleys kyrka lär ha ökat drastiskt. Om det är ett permanent fenomen återstår förstås att se.
Manliga präster "vigda" i England (Dagen 15.6.08)
Manliga präster "vigda" i England (Dagens Nyheter 15.6.08)
Bishop to investigate following gay priest's resignation for "marrying" his partner in church (PinkNews 16.6.08)
Anglikaanien riita ei osoita laantumisen merkkejä (Ranneliike.net 16.6.08 framåt)
Archbishop of Canterbury and the Archbishop of York condemn gay marriage service (PinkNews 17.6.08)
'Bless You' St. Bartholomew the Great - Much Ado about Nothing - just another same-sex blessing (LGCM - Press Release 18.6.08)
LGBT Christian group describe Archbishops' condemnation as "indefensible" (PinkNews 18.6.08)
Bishop's anger at priest who conducted same-sex "wedding" (PinkNews 19.6.08)

Inga kommentarer: