Sex, alkohol och aborter - samt midsommar

Kjell "Wikis" Wikström, ungdomsledare i Ekenäs, skriver visa ord på sin Kp-blogg under rubriken Synd att pippa:
Fortfarande förundras jag över den energi som läggs ner på kontroll av sexuell vandel jämfört med den tid som läggs ner på övrig livsstil. Att roffa åt sig, sko sig, planera skatter, betala underpris för varor från billiga länder, sälja bilar med småfel, fixa billiga banklån med hjälp av kontakter, ladda ner gratis program och musik och filmer och Gud vet vad - inte mycket till kommentarer ! Men Gud nåde den stackars dåre som jagad av sin sexualdrift mättar den lusten - då!!! Då skall man ha förståndet med. Då skall man vara avhållsam. Full och kåt är ingen bra kombination. Men den är vanlig. Vad erbjuder vi? Tänk efter före! Inte sexa förrän du är gift! Ta ditt ansvar! Vuxna skapar tidskrifter och bilder och reklamer samt filmer och tv-serier som glorifierar sex och prestation och när de unga tar efter och begår misstag på livets känsligaste område - ja? Då får de höra att de inte får lösa problemen på ett visst sätt. Ett sätt som kallas mord men som mänskor använt sig av länge, länge, länge. Det är ju inte enbart fråga om rätt och fel. Det kan det väl inte vara? Det finns ju så mycket vi i väst sanktionerat som acceptabel livsstil som definitivt inte tål Skriftens klara ljus. Som dödar mänskor på andra sidan jordklotet.
I den första kommentaren till inlägget skriver Karin Hakalax också vishet:
Ett ganska underkommunicerat moraliskt problem är den förbannade idiot-alkoholkulturen i Norden. Den stupida humorn runt drickandet!
Socialiseringen in i vuxenlivet går via alkoholbruk. (Därför har många icke-drickande muslimska ungdomar väldigt svårt att bli integrerade!)
Alkoholen används som sanktioneringsmedel, för att slippa hämningar: det är olja där det är social friktion, man släpper loss, slappnar av, superego (samvetet) tystas ner.
Empatin bedövas, man blir moraliskt avtrubbad.
Aggressiviteten ökar, med fara för våld och våldtäkt. Kvinnorna klarar inte av att se risker och akta sig, skärpan och försiktigheten rinner bort när alkoholen rinner in.
Det finns inget som bromsar lustan och kåtheten, man blir okritisk.
Det finns nästan ingenting positivt med supande. In till en viss gräns kan det fungera som stimulans, det kan förhöja stämningen om man är glad. Men den förstärker också absolut alla negativa känslor!
Inga barn tycker om att vuxna förändras och blir "konstiga" av alkohol! De blir otrygga!
Alkoholen är dyr för samhället. Skador efter slagsmål och fall. Ineffektivitet och skolk i arbetslivet. Destruktivitet: sociala problem, ekonomiska problem, psykiska problem.
Sexualitet är skönt. Men absolut bäst när man är nykter!!
Trevlig midsommar till alla - och glad fortsättning på sommaren också efter johanne ...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Önskar dig en avkopplande och skön midsommar, Kalle! (Kjell är en reko kille).

Kalle af sa...

Tack detsamma (och javisst är han)!

Anonym sa...

Trevlig midsommar till dig och din familj!

Anonym sa...

Nykterhet - jo!