Nyhet: Ny rysk luthersk kyrka suspekt?

Enligt den finska kyrkliga tidningen Kotimaa håller en ny luthersk kyrka på att födas i Ryssland. Projektet verkar dock vara något suspekt.
Biskopen i Evangelisk-lutherska kyrkan i Ingermanland (ЕВАНГЕЛИЧЕСКО-ЛЮТЕРАНСКАЯ ЦЕРКОВЬ ИНГРИИ), Aarre Kuukauppi, berättar att det är frågan om en ytterst liten grupp av karismatiska kristna, vars ledarteam har blivit avskedade från olika lutherska kyrkor i Ryssland. Den nya kyrkans blivande biskop är Daniel Sobolev, som tidigare var kyrkoherde i den (ingermanländska) lutherska församlingen i Krasnojarsk i Sibirien, men senare blev avkragad.
Det talas om att den nya kyrkan skulle ha 30 församlingar, men biskop Kuukauppi menar att det är frågan om grupper på en handfull personer i olika delar av Ryssland som har samlats kring radioprogrammet ”Lutherska timmen”, som finansieras av USA, och att dessa grupper inte är värda att kallas församlingar.
Evangelisk-lutherska kyrkan i Ingermanland samarbetade tidigare med “Lutherska timmen”, men samarbetet omöjliggjordes av läroskillnader. Den nya lutherska kyrkans bindning till luthersk lära kan också ifrågasättas, enligt biskop Kuukauppi.
Vad kan man säga annat än att situationen i Ryssland uppvisar kaotiska drag också vad gäller religionsutövning…

4 kommentarer:

Anonym sa...

Kuka rahoittaa sen kirkon rakennuksen? kenellekka siita tulee voittoa in the long run?

Kalle af sa...

Uuden kirkon puuhamiehillä on piispa Kuukaupin mukaan "henkilökohtaisia valtapyrkimyksiä". Yhdysvaltalainen raha on taustalla.

Follow the money.

Anonym sa...

Tuli tuosta mieleen, että mitenkäs Inkerin kirkko suhtautuu naispappeuteen? Otetaanko Kelton pappislinjalle naisia? Äkkiä en löytänyt mistään infoa siitä. Muistelen, että lestadiolaisilla on Inkerinmaalle paljon yhteyksiä...

Anonym sa...

Nu svarar jag på min egen fråga. Så här undervisas i skriftskolan i Indermanland (eller så står i bokens finska version):

"Pappisvirkaan nähden Inkerin ev.lut. kirkko noudattaa kirkon vanhaa perinteistä käsitystä, eikä ole avannut tätä asemaa naisille."

Och så här som förklaring till sjätte budet:

"Raamattuun luottavina emme voi pitää oikeana myöskään samaa sukupuolta olevien henkilöiden välistä sukupuolisuhdetta."

Alltså jag uppskattar det som Kyrkan i Ingermanland gör - det här bara som kuriositet.