Biskop Eriks avskedsintervju i Kotimaa

Biskop Erik Vikström avgår från sin post vid slutet av denna månad, nästa torsdag, och på fredag tillträder biskop Gustav Björkstrand, som vigs till biskop på söndag. Allt detta torde vara bekant för läsarna av denna blogg.
Den finskspråkiga kyrkliga tidningen Kotimaa har intervjuat biskop Erik med anledning av detta. Intervjuns rubrik, Englannin kirkko voi hajota, är överraskande av två orsaker. För det första är biskop Erik inte biskop i England, och för det andra berörs den engelska kyrkans förestående splittring i en enda kort passus i intervjun. I övrigt behandlar intervjun mest Borgå-gemenskapen, som biskopen (med rätta) är stolt över.
I intervjun kritiserar biskopen Svenska kyrkan för dess beslut att välsigna homosexuella par, eftersom det fattades utan att konsultera andra.
Vikströmin mukaan Ruotsin kirkon homoseksuaalisten liittojen siunaamispäätös oli siinä mielessä onneton, että se asettaa nyt Porvoon yhteisön sisäisiä suhteita koetukselle. Muun muassa Baltian luterilaiset kirkot ja Englannin kirkko ovat viestittäneet Ruotsin kirkolle kritiikkinsä.
– Kun tehdään tärkeitä päätöksiä, ensin on konsultoitava, Vikström tiivistää.
Biskopen har eventuellt en poäng i att man kunde ha diskuterat lite mer också över gränserna. Han torde dock vara emot också själva beslutet.
I en TV-intervju för en tid sedan konstaterade han att homosexuella inte kommer att bli prästvigda i Borgå så länge han är biskop. Det blir intressant att se hur det utvecklar sig på denna punkt nu då denna premiss snart inte längre uppfylls. Jag misstänker dock att vi får vänta (åtminstone) ytterligare tre år innan någon ljusning är i sikte.
Uppdatering: Per Westberg refererar detta inslag på sin blogg Kyrkoordnaren och drar sina slutsatser.
Tack för din tid som biskop, Erik! Du är den bästa biskop jag har haft sedan jag blev prästvigd!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Öh.. vad har England med vår biskop att göra.. Är man biskop alltså bara allannanstans, men inte i England???

Kalle af sa...

Om Erik far till England är han naturligtvis fortfarande biskop (snart biskop emeritus). Men han är biskop i Borgå fastän han är i England. I England har de egna biskopar.

Därför var det enligt min mening lite långsökt att rubricera intervjun utgående från situationen i England, inte Borgå.

Vad har England med vår biskop att göra, minsann.

Per Westberg sa...

Vad betyder "Englannin kirkko voi hajota"?

Kalle af sa...

"Den engelska kyrkan kan splittras" är kanske den bästa svenska översättningen.