Framsteg i Karleby

I Karleby svenska församling har en strikt linje av motstånd mot kvinnliga präster rått. Den största uppluckring som förespråkarna för kyrkans gemensamma beslut har lyckats få kyrkoherde Peter Kankkonen att gå med på är att församlingen en gång om året bjuder in en kvinnlig präst att förrätta gudstjänst - i kyrkoherdens frånvaro.
Nu efter församlingsvalet har förändringens vindar börjat blåsa. Fyra av tio församlingsrådsmedlemmar blev invalda från listan Alla gemensamt, som driver kyrkans gemensamma linje. De övriga sex kommer från den “traditionella” listan Kristus i centrum. Exakt samma konstellation gäller i församlingens representation i samfällighetens gemensamma kyrkofullmäktige.
Detta rapporteras i tre österbottniska tidningar, Vasabladet, Jakobstads Tidning och Österbottningen.
Det var en formulering i JT som jag fastnade för. Khde Kankkonen intervjuas.
Hur blir det nu när närmare hälften av de förtroendevalda i församlingsrådet är uttalat för kvinnopräster?
- Kvinnoprästfrågan är avgjord och vi har en bra linje i kyrkan, säger Kankkonen.
- Det finns delade åsikter i församlingen, men det behöver inte bli konfliktfyllt om man inte väljer att konfrontera de olika åsikterna mot varandra.
Vad förändringen och förnyelsen av verksamheten kan tänkas innebära vill Peter Kankkonen inte spekulera i.
Med tanke på hans egen linje hittills, är det något som inte riktigt klingar rent…

7 kommentarer:

Anonym sa...

Den här frågan om kvinnopräster har stört mej länge.
Vad är det för skillnad om präster är män eller kvinnor?
Är det inte meningen att man skall predika ur bibeln och det Jesus har sagt? Att få ut budskapet är väl det viktigaste, eller?

Kalle af sa...

För mig är det ingen skillnad om prästen är man eller kvinna. Det är andra kvaliteter än könet som avgör om prästen är bra eller inte. Men för vissa verkar könet vara en avgörande fråga. Man motiverar med (lösryckta) bibelverser, men har nog de facto patriarkalismen i ryggmärgen.

Anonym sa...

Jag reagerade också på kyrkoherde Kankkonens kommentar: "Kvinnoprästfrågan är avgjord och vi har en bra linje i kyrkan". Jaså!? Annat ljud i skällan var det bara för någon månad sedan, vid tiden kring biskopsvalet i Borgå stift. Då var den högsta prioriteten att få en kvinnoprästmotståndare till biskop. Kanske insikten att kvinnoprästmotståndare faktiskt kan bli bortröstade från makt och inflytande (genom att man röstar in kvinnoprästförespråkare, som nu skedde i Karleby) ställer till eftertanke. 40 procent av rösterna redan vid första försöket. Ett synnerligen glädjande resultat! Demokrati när den är som bäst.

Anonym sa...

Herrarna har tydligen aldrig blivit intervjuade av pressen...
Det inträffar väl ytterst sällan att man blir korrekt citerad?! I all synnerhet i en telefonintervju under brådskande omständigheter, som denna antagligen blivit gjord...

Kalle af sa...

Jag skrev att det är "något som inte riktigt klingar rent" - inte om disharmonin kommer från Kankkonen eller redaktören. Ändå vill jag säga följande:

Varje gång jag intervjuas kräver jag att få läsa manuskriptet innan det publiceras. Det betyder att jag är ansvarig för att jag inte blir fullständigt felciterad, även om det händer att formuleringarna avviker något från dem som jag skulle ha använt. Man ska inte gå med på brådskande telefonintervjuer om detta inte kan garanteras.

Slutsats: Kankkonen är lika ansvarig för denna formulering som redaktören. Står han inte för dessa ord måste han gå ut med en dementi. A priori får man utgå från att citatet är korrekt. JT är ju varken kvälls- eller skandalpress...

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Kalle af sa...

Jag har tagit bort en kommentar på begäran av kommentatorn.