Homopingviner fick unge

Två hanpingviner, Silo och Roy, var ett par i Central Park Zoo i New York i sex års tid. De levde tillsammans och var oskiljaktliga. Herrarna ruvade på en sten stor som ett pingvinägg i sitt bo, tills deras skötare gav dem ett övergivet befruktat ägg att ta hand om. De ruvade det i de vanliga 34 dagarna tills en unge, Tango, kläcktes. Henne födde de upp i två och en halv månad tills hon var stor nog att lämna boet.
Denna lilla (sanna) solskenshistoria ligger som grund för en barnbok, som upprörda föräldrar vill ha bort från ett skolbibliotek i Shiloh, Illinois, USA. Skolmyndigheterna har inte (ännu) gett efter för påtryckningarna att ändra verkligheten för att passa föräldrarnas fördomar.
365gay 16.11.06.
Uppdatering: Beliefnet rapporterar både samma sak (Parents Want Gay Penguin Book Banned) och en liknande grej (Is This Shark Gay? Kiddie Cartoons and the Culture Wars).

8 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken rolig historia :-) Jag skulle kunna läsa den till min dotter utan att hon skulle få större traumer ;-)

Anonym sa...

Ja tänk om barnen skulle hamna och läsa såna sanna historier och tycka att det är helt ok, vilket skräckscenario för föräldrarna det skulle bli.

Anonym sa...

Barnboken som diskuteras heter alltså "And Tango Makes Three" av Justin Richardson, Peter Parnell och Henry Cole. Finns till salu t.ex. hos AdLibris http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=0689878451&s=1

Kalle af sa...

Tack för infon. Boken är dock på engelska, vilket något begränsar dess användbarhet i vårt land. Om den är bra (jag har inte själv läst den) kanske någon kunde översätta den?

Anonym sa...

Barnböcker på svenska som behandlar hbt-personer finns det inte många av. Här är några som jag känner till:
"Malins mamma gifter sig med Lisa" (1999) av Annette Lundborg http://www.kanalen.org/bok/rec.php?id=20
"Trollen på Regnbågsbacken" (1999) av Bodil Sjöström http://www.kanalen.org/bok/rec.php?id=4
"Loppan och isprinsessan" (2003) http://www.nok.se/nok/titlar/27/08739-5.htm
och slutligen "Lill-Zlatan och morbror raring" av Pija Lindenbaum. Lill-Zlatan är en flicka som har en morbror som är homosexuell http://www.svd.se/dynamiskt/rec_litteratur/did_13563544.asp

En faktabok om hbt-personer riktad till en yngre läsekrets heter "Är klänningar farliga - Om homosexuella, bisexuella och transpersoner" av Annika Ruth Persson http://www.lattlast.se/?page=65&taskid=407 Denna bok borde finnas i varje folk- och skolbibliotek.

Tillgång på böcker och information om hbt-personer är inte längre ett problem. De finns och det kommer mera hela tiden. Problemet är om folk vill ta till sig ny information. Och, jo, barnboken om pingvinparet Silo och Roy är rikigt bra. Värd en översättning.

Anonym sa...

Bör kanske tillägga att ungdomsböcker (till skillnad fån barnböcker) som behandlar homosexualitet finns det ganska gott om på svenska.

Om killar som gillar killar: "Dansa på min grav" (1983) och "Vykort från ingenmansland" (1999) av Aidan Chambers, "Cross-checking" (1999), "Hårda bud" (2002), "Slashing" (2005) - om en 16-årig kanadensisk ishockeyspelare som råkar vara bög - av Bengt-Åke Cras, "Duktig pojke" (1977, 2000) av Inger Edelfeldt, "Pojkarna på klippan" (1986) av John Fox, "Bröder" (2003) av Ted van Lieshout, "Min bror och hans bror" (1993) och "Dröm att leva" (1996) av Håkan Lindquist, "Snake" (1992) av Susin Nielsen, "Snygg" (2005) av Joyce Carol Oates, "Spelar roll" (1993, 2006) av Hans Olsson, "En av dem" (2000) av Ingrid Sandhagen.

Om tjejer som gillar tjejer: "Från en annan planet" (2005) av Tamara Bach, "Ruby" (1977) av Rosa Guy, "Hej, stjärnöga!" (1980) av Deborah Hautzig, "Zip" (2004) av Elvira Birgitta Holm, "Dit man längtar" (2001) av Ylva Karlsson, "I väntan på liv" (1999) av Marika Kolterjahn, "Dags att våga?" (2005) av Åsa Nilsson, "Du och jag, Marie Curie" (2003) av Annika Ruth Persson, "Tjejer - si, killar - no" (1982) av Sandra Scoppettone, "Det jag inte säger" (2004) av Katja Timgren, "Tovan" (1974) av Marie-Louise Wallin.

Och en bok om transvestism: "Den jag är" (2001) av Ingrid Sandhagen. Detta som ett urval. Happy reading!

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Jaha, jag fick inte ha med min kommentar. Man kan ju tro att dom lyckades få en unge på egen hand enligt din rubrik. Vilket är sorgligt.

Vet du om dom är homosexuella, pingvinerna? Parar dom sig för att försöka få ungar?

Så frågan är vad som är det (sanna) i historien?