Biskopsvigningar

Kyrkoordnaren rapporterar på sin blogg att Sven Thidevall idag i Uppsala domkyrka vigdes till biskop i Växjö stift. Att han valdes berättade jag för en månad sedan.
Det överraskade mig att han vigdes i Uppsala och inte i sin egen domkyrka i Växjö. Då jag frågade Per Westberg, fick jag veta att svenska biskopar alltid vigs i Uppsala domkyrka, som ju är ärkestiftets helgedom. Logiskt, förstås, men ett annat system än hos oss.
Biskop Gustav kommer att vigas i Pernå kyrka om två veckor, men det är ett undantag p.g.a. domkyrkobranden. Annars hade det varit i Borgå domkyrka (inte t.ex. ärkestiftets domkyrka i Åbo).
Fast visst missar vi väl en symbolhandling när han inte vigs i den brandskadade domkyrkan. Det kunde ha varit starkt att se att kyrkan lever vidare trots yttre hot och katastrofer. På ett globalt plan är en domkyrka utan tak småpotatis vad gäller kristna människors martyrium…

4 kommentarer:

Per Westberg sa...

Jag brukar var nogrann med att aldrig tala om Ärkestiftet. Uppsala stift är mest korrekt och där finns sedan 1990 två biskopar, ärkebiskopen och biskopen i Uppsala stift. Ärkebiskopen har ett särskilt ansvar på Svenska kyrkans nationella nivå men tjänstgör också i Uppsala stift där han visiterar några av de sydliga kontrakten. Ärkebiskopen är ordförande i domkapitlet men biskopen i Uppsala är biskop i stiftsstyrelsen.

Själv är jag väldigt stolt över bifogade artikel. Svenska kyrkan har 13 stift, 14 biskopar och 15 domkyrkor.

http://www.kyrkanstidning.se/kyrkopraktikan/experten/2006/experten44.asp

Kalle af sa...

Tack för korrigeringen!

Ursäkta min terminologiska blunder. Jag använde finländsk terminologi, för hos oss heter det faktiskt Åbo ärkestift. Där finns det också två biskopar, Ärkebiskopen av Åbo och Finland samt biskopen i Åbo. De har en liknande men inte identisk arbetsfördelning som biskoparna i Uppsala stift.

Jag ska studera din artikel bara jag hinner.

Per Westberg sa...

Ingen fara. Alla säger Ärkestiftet här också. Det är bara jag som är petig.

Anonym sa...

Hur rätt Du har, Kalle!!!