Katekumenatet

I’m back!
Den kurs jag deltog i hette “Vuxenkatekumenatet - vad är det?” Och det är ju en bra fråga.
Katekumenatet är en modell eller struktur som man kan använda när vuxna vill komma in i och lära sig mer om den kristna tron. Skillnaden till t.ex. Alpha-kurserna är att innehållet springer fram från deltagarnas frågor, inte från de svar som står till buds, samt att katekumenatet uttryckligen leder in i kyrkans och församlingens gemenskap, vilket Alpha-kurserna tyvärr inte har lyckats så bra med (även om de annars har goda sidor).
Själva ordet ”katekumenat” kommer från grekiskans “katechein” och kan översättas med att vägleda, handleda, undervisa. I Nya testamentet används ordet som uttryck för en muntlig undervisning.
Mer information finns på www.katekumenat.com.
Kursen var intressant. Nu måste jag smälta det jag har fått höra och uppleva, för att kunna se om och hur det kan appliceras i min församling.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tjah..du har ju ett ypperligt tillfälle att testa det på unga vuxna på UV "fråga prästen" nästa onsdag! =P

Anonym sa...

Tråkigt att du måste kritisera Alfakursen som bevisligen hjälpt tusentals vuxna till en personlig och levande tro på Kristus. Återstår att se om katekumenatkurserna skördar lika stor frukt. tvivlar på det.

Kalle af sa...

Vilken hård och förödande kritik jag kom med! Oj oj!

Är då Alpha-kursen så perfekt att ingenting negativt kan sägas om den? Eller är den kanske så imperfekt att ingenting negativt får sägas om den?

Nej, nej. Det är helt onödigt att "ta på näsan" av så lite, broder Erik!

Susanne LIndström sa...

Hej!
Kul att du skriver om katekumenatet! tips: du får ändra hemsidan till
http://katekumenatet.wordpress.com/

Ha det bra!