"Vi vill slå vakt om gemenskapen"

Följande insändare (som jag alltså inte har varit med om att författa) ingick i Vasabladet och i Österbottens Tidning igår, 1.9.09. Jag har fått tillstånd att publicera den också här.
När slaveriet, undertryckandet av kvinnan, dödsstraffet, häxbränningen och många andra motbjudande fenomen från en svunnen värld avskaffades, så hävdade många kristna att det var obibliskt. Om man läser Bibeln som en naturvetenskaplig eller medicinsk lärobok så får man stora problem.
Vi får tacka Gud för att det i kyrkorna har funnits visa män och kvinnor som lyckats förena en traditionell och stark tro på försoningen i Jesus Kristus och den bibliska traditionens etiska lära med en förnuftig syn på frågor som har att göra med liv och död, förhållandet mellan könen, sexualiteten, det sociala ansvaret och omsorgen om de stora miljöfrågorna.
Den som läser evangelierna med öppna ögon måste inse att Jesus Kristus var synnerligen radikal när det gällde att se människan och hennes många ansikten. Onyanserad bokstavstrohet och ett envist fasthållande vid traditioner som band människor i stället för att lösa dem till frihet vände han sig med auktoritet och glöd emot.
Det är främst med honom som exempel som den moderna kyrkans budskap om Ande, liv och salighet kan fortsätta att nå ut till många.
Lektorn och förebedjaren Ulla-Christina Sjöman, som under decennier haft en speciell kontakt med Herren, i egenskap av förmedlare av hopp och helande till många, tillfrågades av nyligen avlidne Kjell Ewalds i en intervju på Internet om vad hon har fått för bönesvar om kvinnliga präster. Ulla-Christina svarade att hon nog har frågat, och även fått ett klart svar av Herren: ”det är inte fast vid könet, utan vid kallelsen.” Så tror också vi.
Vi har i biskopsvalet fem kandidater. Av dem är tre hemma från eller härstammar från Pedersöre- och Karlebynejden.
Vi har alla våra preferenser i olika valsituationer. För oss är det Björn Vikström som framstår som det starkaste alternativet. Han är förankrad i en tradition där den kristna trons centrala begrepp är viktiga och omistliga. Om någon är en balanserad, ”mainstream” kristen så är det han.
Björn står för allt som vi anser vara viktigt i kyrka och tro. Han vill hålla fast vid allt det som vi tror är Guds vilja med mänskligheten: frälsningen, förlåtelsen, friheten i Jesus. Men han vill också förnya kyrkans strukturer, föra oss närmare varandra, prästerna närmare församlingsborna, språket närmare verkligheten, och den sociala och ekologiska dimensionen som är en stor och viktiga del av hela Jesus verksamhet och förkunnelse, närmare vår vardag.
För Björn, - och för oss, - är det mycket viktigt att alla i vår kyrka fortsättningsvis kan ha nattvardsgemenskap. Det måste alla som ska vigas till präster godkänna. Man måste också kunna vara villig till samarbete med andra präster oberoende av kön.
Det handlar om att ödmjukt i tron handla så att det kristna budskapet inte enbart är ord och principer utan också handling i kärlek, sanning och gemenskap. Björn Vikström har i olika sammanhang gett övertygande bevis för att han har visionen, kallelsen, styrkan och den rätta auktoriteten att leda vår finlandssvenska folkkyrka fram mot större djup, engagemang och förståelse för den enskilda människan. Vi ska alltid lyssna till Guds röst i våra hjärtan, en röst som för oss alla är både predikan och en aning om det stora Mysteriet.
Hillevi Bystedt
Birgitta och Rolf Hassel
Kaj Hedman
Kristina och Fjalar Holmqvist
Kajsa Kouvo
Margita Lukkarinen
Rolf-Erik Mäkelä
Brit och Nils-Erik Stenman
Ulla och Christer Store

Inga kommentarer: